KASAPILI IH KAO U MESARI: Albino dečaci dobili nove udove
Foto: Profimedia

SUDBINA

KASAPILI IH KAO U MESARI: Albino dečaci dobili nove udove

Planeta -

Deca iz Tanzanije kojoj su vračevi sekli ekstremitete stigla u Ameriku, gde će im biti urađena ortopedska pomagala

FILADELFIJA - Četvorica albino dečaka iz Tanzanije doputovala su u Filadelfiju, gde će im biti urađena specijalna ortopedska pomagala umesto ekstremiteta koje su im odsekli vračevi u domovini.

foto: Profimedia

Dečaci, od kojih najmlađi ima tek sedam godina, vaspitavani su da budu poput duhova, neprimetni, kako ne bi skretali pažnju na sebe i kako bi izbegli vračeve i lovce na albino ljude.

foto: Profimedia

Vračevi i rituali

Njihov život u domovini je ugrožen jer vračevi koriste delove tela albino osoba u svojim ritualima. Zbog sujeverja većina žitelja Tanzanije veruje da albino ljudi donose nesreću.

Baraka Lusambo (7), Mvigulu Magesa (14), Emanuel Rutema (15) i Pendo Noni (16) stigli su na lečenje u SAD krajem marta zahvaljujući jednoj humanitarnoj organizaciji.

- Ova deca su mnogo propatila. Izgubila su deo mladosti i deo svog integriteta. Izgubila su delove tela. Mi pokušavamo da ih izlečimo - rekla je Elisa Montanti u ime humanitarnog fonda.

foto: Profimedia

Urođeni poremećaj

Albinizam je urođeni poremećaj koji izaziva nedostatak pigmenta u koži, kosi i očima. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u Podsaharskoj Africi živi oko 15.000 albino osoba. Samo u Tanzaniji je njih oko 200 ubijeno od 2000. do danas. Mvigulu kaže da bi voleo da bude predsednik Tanzanije, a Emanuel da bude doktor. Dečaci veći deo dana provode u crtanju, igranju igrica i gledanju crtaća. Oni uče kako da koriste pomagala i kako da se obuče za samostalan život.

foto: Profimedia

Cenovnik delova tela

RUKA 1.000, A GLAVA 2.000 DOLARA

U Africi postoji i crno tržište za delove tela albino osoba. Celo telo se prodaje za 120.000 dolara, dok je cena unutrašnjih organa 60.000 dolara. Albino koža se prodaje za 6.000 dolara, ruka za 1.000, a glava za 2.000 dolara. Ove cene privlače lovce na ljude, koji otimaju i kasape pripadnike albino zajednice, koji zbog bezbednosti uglavnom žive u izdvojenim područjima.

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track