VIŠE IH NE PRIZNAJU KAO DRŽAVU: Panama prekinula sve odnose sa Tajvanom!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

IZ KINE POZDRAVLJAJU

VIŠE IH NE PRIZNAJU KAO DRŽAVU: Panama prekinula sve odnose sa Tajvanom!

Planeta -

Vlada Paname saopštila je danas da je prekinula diplomatske odnose sa Tajvanom jer je uspostavila formalne diplomatske odnose sa Kinom.

U saopštenju panamaske vlade navodi se da Panama priznaje postojanje samo jedne Kine u svetu i da Tajvan predstavlja neotuđiv deo kineske teritorije.

"Panama i Kina uspostavile su danas diplomatske odnose", poručio je predsednik Paname Huan Karlos Varela obraćajući se putem televizije "zemlji i svetu".

Vlada Tajvana saopštila je danas da je veoma ljuta i da joj je veoma žao što se Panama okrenula diplomatskim odnosima sa Kinom i poručila da se neće takmičiti sa Pekingom u "diplomatskoj igri novcem".

Sa druge strane, Kina je pohvalila Panamu zbog njene odluke da uspostavi zvanične odnose sa Pekingom, javila je jutros kineska državna televizija.

U zajedničkom saopštenju dve zemlje, koji su potpisali šefovi diplomatija Kine i Paname Vang Ji i Izabel Sen Malo u Pekingu, navodi se da su "u svetlu interesa i želja oba naroda" Panama i Kina odlučile da odobre jedna drugoj "uzajamno priznanje, uspostavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora".

"Ovo je istorijski trenutak, odnosi Kine i Paname su otvorili novo poglavlje", ocenio je Vang dodajući da je odluka Paname u potpunoj saglasnosti sa interesima njenog naroda i u skladu sa vremenom.

Sen Malo je ocenila da su Panama i Kina napravile važan korak istakavši da je reč o "novoj stranici u strateškim odnosima" dve zemlje.

Vlada Paname prekida od danas diplomatske odnose sa Tajvanom i obećava da će prekinuti sve odnose i zvanične kontakte sa tom zemljom, navedeno je u saopštenju.

Odluka o uspostavljanju formalnih odnosa sa Kinom doneta je nakon što je Peking prošle nedelje počeo izgradnju kontejnerske luke sa postrojenjima za prirodni gas u severnoj provinciji Kolon.

Oko 20 država sveta priznaje Tajvan, a Panama je bila jedan od najstarijih njenih prijatelja.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 14. epizoda: Sudar bombarderskih titana - Tupovljev Tu-95 vs. Boing B-52

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track