(VIDEO) PUTIN O ARKTIČKOM ORUŽJU I SAD: Rusija ne smatra Ameriku svojim neprijateljem
Foto: Printscreen RT

DIREKTNA LINIJA

(VIDEO) PUTIN O ARKTIČKOM ORUŽJU I SAD: Rusija ne smatra Ameriku svojim neprijateljem

Planeta -

Rusija ne smatra Ameriku svojim neprijateljem, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u "Diretnoj liniji", emisiji u kojoj uživo odgovara na pitanja građana iz celog sveta.

Pitanje je postavio Džeremi Buling, Amerikanac iz Mese u Arizoni, a zanimalo ga je kako da svojim zemljacima objasni da Rusija nije neprijateljska zemlja.

Putin je podsetio da se mnogi Rusi sa poštovanjem odnose prema dostugnućima američkog naroda i podsetio na to da su se dve zemlje u Drugom svetskom ratu borile na istoji strani. I sada bi mogle da sarađuju u sferi neširenja nuklearnog oružja, ali i u rešavanju ekoloških problema.

"Mi treba da sarađujemo na borbi sa siromaštvom u svetu... katastrofa, jedan je od izvora radikalizma i terorizma", naglasio je predsednik i izrazio nadu da Rusija i SAD mogu zajedno da reše probleme Sirije i Ukrajine.

"Spremni smo na konstruktivni dijalog", rekao je on.

Putin je prokomentarisao to što je bivši šef FBI Džejms Komi tokom kongresnog saslušanja bez ijednog dokaza optužio Rusiju da je uticala na američke predsedničke izbore. Komi, koji je tajno snimao razgovore sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, više je aktivista za ljudska prava nego šef tajne službe, ocenjuje ruski predsednik.

"Ukoliko on i dalje bude progonjen u vezi sa tim, bićemo spremni da mu ponudimo politički azil, on to mora da zna", rekao je Putin i dodao da gde god Rusija ubode prstom na globusu, tamo su američki interesi.

"Mi imamo svoje mišljenje, otvoreno ga izražavamo, ništa ne radimo ispod žita", izjavio je Putin.

Na pitanje iz studija kako to da decenijama niko nije spominjao Arktik, a sada je to glavno pitanje, Putin je rekao da će Rusija ojačati svoje prisustvo tamo i podsetio da država ima jedinstveni ledolomac. Šef Kremlja je kazao da je Moskva otvorena za saradnju na tim teritorijama, čak i sa neregionalnim državama.

Prema rečima ruskog predsednika Arktik je najvažniji region koji će osigurati blagostanje države. Tamo je već počela eksploatacija nafte i gasa.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Russia today)

Foto: Printscreen RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track