INAT ENGLEZIMA? Vožnja desnom stranom počela je zbog jednog velikog vojskovođe
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Kao sav normalan svet

INAT ENGLEZIMA? Vožnja desnom stranom počela je zbog jednog velikog vojskovođe

Planeta -

Velika Britanija nije jedina zemlja u kojoj se vozi po levoj strani kolovoza - osim nje tako se vozi i u Australiji, Irskoj, Japanu i drugim državama koje su bile britanske kolonije.

Vožnja desnom stranom na dvosmernim putevima ili ulicama, danas se odvija među 66,1 odsto svetskog stanovništva, dok 33.9 odsto koristi lijevu stranu.

Oko 72 odsto puteva i ulica u svetu odlikuje se vožnjom desnom stranom, dok je leva strana zastupljena u preostalih 28 posto.

Vožnja po desnoj strani uvedena je u 19. veku. Arheološka istraživanja su pokazala da se saobraćaj u drevnim vremenima odvijao na levoj strani zato što su konjanici i vozači konjskih zaprega bili dešnjaci. Tako su konjanici mogli rukovati vozilima i pritom izvaditi mač i tako se braniti, u slučaju napada.

Do vožnje na desnoj strani došlo je tek u 19. veku u kontinentalnoj Evropi, a za to je zaslužan Napoleon. Naime, on je bio levak, a njegova je vojska marširala je desnom stranom kako bi mu ruka u kojoj drži mač bila bliže neprijateljima.

Rusija i Portugalija su prešli na desnu stranu početkom 20. veka, a Austrija i Čehoslovačka krajem 1930-ih. Tada je usledila i promena u Mađarskoj, kao i u ostatku Europe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track