KIJEV ZAPANJIO SVET: Ukrajina preti grupi Skuter zatvorom zbog koncerta na Krimu
Foto: Youtube printscreen, Foto: Printscreen YT

Koliko je riba... na Krimu?

KIJEV ZAPANJIO SVET: Ukrajina preti grupi Skuter zatvorom zbog koncerta na Krimu

Planeta -

Muzički sastav Skuter ovog leta planira da održi koncert na Krimu, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Nemačkoj i Ukrajini.

Ukrajinski sud preti grupi kaznom zatvora do osam godina zbog kršenja zakona o nastupima uživo i ilegalnim posetama “privremeno okupiranim područjima”.

Nemačka političarka Rebeka Harms je iskritikovala grupu rečima da “dopuštaju Putinu da ih instrumentalizuje”, a njihovo ponašanje ocenila je kao “sramotno i neodgovorno”.

Sve je počelo saopštenjem da će grupa Skuter ovo leto udovoljiti željama svojih fanove širom Evrope, međutim, čak su i pojedinci u Nemačkoj (odakle je legendarni sastav) “uvređeni i iznenađeni” zbog odluke benda da održe koncert i na Krimu, u gradu Balaklava.

Oni će naime učestvovati na festivalu “ZB Fest“, dok će uz njih svirati šest bendova iz Rusije.

“Mnogi ukrajinski mediji iskazali su nezadovoljstvo zbog toga”, piše Bild.

Međutim, pevač grupe, H.P. Bakster, takođe je iznenađen reakcijama.

“Mi ne idemo na Krim da se bavimo politikom, nego zato što tamo imamo fanove”, rekao je u intervjuu za nemački list.

“Nismo znali da se na ovaj način uključuje u politički sukob. Naša muzika je totalno apolitična. Idemo u Rusiju i Ukrajinu od 1995. godine. Tamo imamo puno fanova i vrlo smo zadovoljni”, objasnio je Jens Tele, producent sastava.

“Za kršenje zakona predviđa se kazna zatvora od jedne do osam godina, u zavisnosti od okolnosti. Mi smo već identifikovali veliki broj stranaca koji su ilegalno ušli na Krimsko poluostrvo”, saopšteno je iz Kabineta državnog tužioca Ukrajine.

Opasnost od hapšenja je za muzičare benda posebno važno pitanje, jer ove godine imaju zakazan i nastup u Kijevu, dodaje Bild.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja