(FOTO) UNIŠTENA DŽAMIJA U KOJOJ JE ZAČETA ISLAMSKA DRŽAVA: Džihadisti pred naletom Iračana razneli svoj najveći simbol
Foto Reuters, Foto: Foto Reuters, 17 apr 2017

Rat u Mosulu

(FOTO) UNIŠTENA DŽAMIJA U KOJOJ JE ZAČETA ISLAMSKA DRŽAVA: Džihadisti pred naletom Iračana razneli svoj najveći simbol

Planeta -

Iračka vojska je saopštila da su teroristi ID razorili glavnu džamiju u Mosulu.

Džamija se nalazi u starom gradu na zapadu Mosula, gde se u poslednje vreme vode odlučujuće borbe. U julu 2014. godine poglavar ID Abu Bakr el Bagdadi održao je iz ove džamije govor, proglasivši stvaranje međunarodnog kalifata.

„Teroristi ID počinili su istorijski zločin – razorili su džamiju Nuri i njen minaret“, navela je u saopštenju pres-služba iračke armije.

Prema rečima komandanta operacije za oslobađanje provincije Najava, džamiju Nuri i njen minaret Hadba teroristi su razorili kada je iračka vojska prodrla u središte grada, nanoseći ubedljiv poraz formacijama ID.

Vojni izvor je danas saopštio da se iračka vojska učvrstila na 100 metara od glavne džamije Mosula. Operacija u ovom iračkom gradu traje od prošlog oktobra i izvodi se uz podršku koalicije na čelu sa SAD.

Ofanziva iračke vojske u četvrti Starog grada u centru Mosula otežana je zbog srednjovekovne arhitekture. Oblast je ispresecana uskim ulicama, širokim svega dva-tri metra.

Upravo je džamija Nuri, izgrađena pre 800 godina izabrana za javnu propoved tokom koje je vođa ID Abu Bakr el Bagdadi 2014. proglasio „kalifat“ Islamske države.

Džamija i „padajući“ minaret Hadba koji se nalazi na njenoj teritoriji posle toga su postali simbol terorista. Prelaženje džamije pod kontrolu iračke vojske jako bi poljuljalo moral terorista. Rukovodioci operacije oslobađanja grada u svojim svakodnevnim izveštajima procenjivali su uspeh operacije upravo na osnovu napredovanja ka ovom objektu.

Iračke snage bezbednosti ranije su upozoravale na to da bi ID u slučaju povlačenja s položaja u kompleksu džamije mogli da miniraju njegove zidove kako bi naneli štetu jurišnim jedinicama.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track