Najnovije vesti

PJONGJANG NEGIRA DA JE AMERIČKI STUDENT MUČEN: Dosta nam je kleveta, Varmbir je tretiran humano
Foto: Reuters, Foto: Reuetrs

ODBACUJU OPTUŽBE

PJONGJANG NEGIRA DA JE AMERIČKI STUDENT MUČEN: Dosta nam je kleveta, Varmbir je tretiran humano

Planeta
11:50h

Severna Koreja negirala je da je okrutno postupala ili mučila američkog studenta Otoa Varmbira, osuđenog u toj zemlji zbog delovanja protiv države, koji je umro pošto je vraćen u SAD u komi.

Državna novinska agencija KCNA je u današnjem izveštaju, koji je i prva reakcija Pjongjanga na Varmbirovu smrt, napisala da se prema njemu postupalo u skladu s domaćim zakonima i međunarodnim stanardima.

"Naše institucije postupaju prema kriminalcima koji su počinili zločine protiv (naše) republike strogo na osnovu domaćeg zakona i međunarodnih standarada i Varmbir nije bio drugačiji", navela je KCNA.

Varmbir je u martu prošle godine osuđen u Severnoj Koreji na 15 godina zatvora i prinudnog rada, jer je ukrao propagandni plakat. Dan posle suđenja pao je u komu, a prošle sedmice je "iz humanitarnih razloga" poslat kući.

Umro je u ponedeljak u bolnici u Sinsinatiju. Njegovi doktori su rekli da je imao veliko oštećenje mozga, ali da nisu našli dokaze tvrdnji Pjongjanga da je dobio botulizam i da je pao u komu pošto je popio tabletu za spavanje.

Varmbirova porodica je odbila da se uradi obdukcija. U izveštaju agencije takođe se optužuje Južna Koreja da koristi slučaj Varmbira za oslobođenje drugih zatvorenika, uključujući šest Južnokorejaca. Još tri Amerikanca služe kaznu u Severnoj Koreji.

Seul, navodi KCNA, ugrožava sliku Pjongjanga svojim "klevetničkim govorom o okrutnom tretmanu i mučenju" dok nema nikakva znanja o "humanitarnom" tretmanu koje je Varmbir dobio u Severnoj Koreji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...