NOVO LICE LETEĆEG BRODA: Vraća se legendarni hidrogliser stare Juge
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Sovjetsko čudo

NOVO LICE LETEĆEG BRODA: Vraća se legendarni hidrogliser stare Juge

Planeta -

Retki su oni koji su u Jugoslaviji putovali na ostrva, a da se nisu vozili legendarnim hidrogliserom. Ti sovjetski brodovi bili su hit i u Grčkoj, Poljskoj, Kini, Italiji, Istočnoj Nemačkoj, Japanu i Albaniji, a u nekim zemljama su još uvek funkcionalni. Hidrogliseri su u bivšoj Jugoslaviji bili izrazito popularni, a koristili su se i za turističke ture. U to vreme su bili čudo tehnologije, koje su mnogi posmatrali s obale kako se uzdiže iz mora i plovi samo na "krilima". U Hrvatskoj su najviše "leteli" morem Splita, duž Dalmacije, Zadra, Šibenika, Hvara...

Dizajnirani su u Sovjetskom savezu ranih 1960-ih. Jedan od prvih hidroglisera koji se koristio za usluge prevoza plovio je pod imenom Roket i koristio se za prevoz rekama, dok je Komet plovio morima, a tako je bilo i na Jadranu.

Prema brojnim podacima, bio je jedan od najuspešnijih oblika hidroglisera na svetu. Jednim brodom bi upravljalo pet članova posade, a mogao je da prevozi do sto ljudi.

Foto: Profimedia, foto: Profimedia

Komet je plovio brzinom od 60 km/h, pa se u to vreme ubrajao među najbrže komercijalne brodove na svetu. U jednom sukobu iz rusko-gruzijskog rata, Komet je pogođen raketom ispaljenom iz helikoptera. Iako mu je projektil probio trup, hidrogliser je pri punoj brzini uspeo da se vrati u bazu.

Posle raspada Sovjetskog saveza, hidrogliseri su često pretvarani u barove i restorane. Najveće mane su mu bile velika potrošnja goriva i troškovi održavanja.

Međutim Komet se vraća na velika vrata.

Ovo je prototip novog ruskog hidroglisera, nazvanog Kometa-120M, a koštaće više od 6 miliona dolara.

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 18 epizoda RUBEŽ-E: On je držao 6. flotu 100 km od obale Jugoslavije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track