JEZIVO: Mađarski premijer Orban hvali koljača Srba!
Foto: Beta

VUČIĆEV PRIJATELJ VOLI HORTIJA

JEZIVO: Mađarski premijer Orban hvali koljača Srba!

Planeta -

Zaboravio zločin: Mađarski premijer šokirao je svet izjavom da je fašistički regent Mađarske i jedan od bliskih Hitlerovih saveznika bio izuzetan državnik

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban šokirao je svet nazvavši Mikloša Hortija (1868-1957), mađarskog fašistu i jednog od najbližih saveznika Adolfa Hitlera, izuzetnim državnikom.

Time je čovek kog predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja kao prijatelja naše zemlje pljunuo na desetine hiljada civila koje su Hortijeve kohorte smrti ubile u okupiranim delovima Jugoslavije.

foto: Profimedia

Brutalni zločini

- Period između dva svetska rata bio je prekretnica za Mađarsku. Da nas istorija ne zakopa, potrudili su se izuzetni državnici Mikloš Horti, Bethlen Ištvan i Klevelsberg Kuno - rekao je Orban.

Dok Kuno (preminuo je 1932) i Ištvan (protivnik saradnje s nacistima) nisu sporni, fašistički regent Mađarske jeste. On je zajedno s Trećim rajhom napao našu zemlju, okupirajući Bačku, Baranju, Međumurje i Prekomurje, gde je zatim uspostavljena strahovlada hortijevaca. Ubijene su desetine hiljada srpskih civila, a mnogo više njih je proterano ili poslato u koncentracione i radne logore. Odgovoran je i za deportaciju Jevreja iz Mađarske, kao i smrt više od 20.000 njih.

Horti je u Jugoslaviji proglašen za ratnog zločinca, ali je izbegao pravdu. Zapadni saveznici su prvo pokušali da ga iskoriste u Nirnberškom procesu protiv nacista, ali nije svedočio, niti je osuđen, pa je ostatak života proveo u Portugaliji. Svojevrsni proces njegove rehabilitacije započet je posle 2000. i u Mađarskoj postoji nekoliko spomen-ploča u njegovu čast.

Osuda izjave

Svetski jevrejski kongres i Federacija mađarskih Jevreja osudili su Orbanovu izjavu.

- Hortijeva antisemitska politika i njegova uloga u Holokaustu ne mogu nikada da budu opravdane - rekao je Ronald Lauder, predsednik kongresa.

Zvaničnih reagovanja iz Srbije zasad nije bilo.

Svedočenje

NOVOSADSKI POKOLJ

Opisujući Novosadsku raciju, mađarski poslanik Bajči Žilinski Endre je u jednom memorandumu napisao da je od aprila 1941. do 1942. u Bačkoj ubijeno 16.000 ljudi. Sama ubistva naziva novosadskim pokoljem:

- Ljudi su ubijani u svojim stanovima, uništene su čitave porodice zajedno sa decom, kuće su opljačkane, kase za novac su obijene, a leševi su ubacivani u vojne automobile i odvoženi na Dunav. Žene, muškarce i decu su skidali, streljali i bacali u Dunav pod led. Nečovečnost ovakvih razmera je užasavajuća.

Kurir / E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja