(VIDEO) UNIŠTILI TROLOVU STENU: Vandali razorili čuvenu norvešku turističku atrakciju
Foto: Instagram Printscreen, Foto: Printskrin/Instagram

Ludilo!

(VIDEO) UNIŠTILI TROLOVU STENU: Vandali razorili čuvenu norvešku turističku atrakciju

Planeta -

Norvežani se nadaju da će sakupiti 20.000 evra za vraćanje stene u obliku penisa u erekciji na njeno staro mesto. Stena je srušena u prošlu subotu, za šta se veruje da je posledica namernog vandalskog čina.

Oštećenu stenu, poznatu kao "Trollpikken" (trolov penis) koja se nalazi u norveškom regionu Ejgersund, pronašli su džogeri u nedelju ujutro. Ta popularna turistička atrakcija odvojena je od veće stenovite formacije iz koje je "štrčala". Stručnjaci, koji su je obišli, ističu da postoje tragovi bušenja u steni.

"Postoje dokazi, a imamo i slike. Potencijalne svedoke ispitaćemo tokom nedelje", rekao je Magnar Sandstol, šef policije u južnoj Norveškoj. Nedugo pošto se pojavila informacija o tom događaju, na internetu je lansirana "kraudfanding" kampanja, kako bi se prikupio novac za restauraciju "Trollpikken"-a na mesto na kome je godinama ponosno stajala.

Heaven is a place on earth....or...it used to be, before someone smashed it ????

A post shared by ulva29 (@siljefjell31) on

Na nju se, za kratko vreme, odazvalo skoro 700 ljudi, pa je uskoro bilo prikupljeno 115.000 norveških kruna (12.160 evra), od ukupno 200.000 kruna koliko je potrebno da bi se falusoidna kamena formacija ponovo našla na svom starom mestu.

Uneskov ekspert geolog Pal Tjomoe za norveške medije je izjavio da, pošto je stena "Trollpikken" odvaljena jednostavnim čistim "rezom", ne bi trebalo da bude većih problema da se vrati na staro mesto. On je procenio da, kada sredstva budu prikupljena, radovi ne bi trebalo da potraju duže od dve nedelje. Norveška policija traga za vandalima koji su ošetetili poznatu turističku atrakciju. Kada budu uhvaćeni, očekuje ih moguća kazna zatvore do jedne godine za krivično delo vandalizma počinjeno protiv životne sredine.

(Foto: Instagram printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track