TRADICIJA NAPOJNICA: U Kini je bakšiš uvreda, u SAD je ogroman, a kod nas...
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Da častite

TRADICIJA NAPOJNICA: U Kini je bakšiš uvreda, u SAD je ogroman, a kod nas...

Planeta -

Dilema svakog turste u nepoznatoj zemlji jeste koliko bakšiša treba ostaviti u restoranu ili kafiću. Davanje napojnice je običaj koji povezuje mnoge zemlje, ali u nekim zapadnim zemljama turista može uvrediti osoblje ostavljanjem napojnice. U drugim pak, očekuje se i bakšiš od 25 odsto, pa treba imati na umu i to pri pravljenju budžeta za odmor.

Nedavno istraživanje Good Housekeeping Instituta otkriva kakvi običaji važe u različitim krajevima sveta. Sara Benvel kaže da u Japanu ovakav običaj ne postoji – “Postoji mogućnost da ćete čak uvrediti kelnera kojem ostavljate bakšiš dok se u Americi napojnica očekuje i jako je nekulturno ako ništa ne ostavite“ S druge strane, u Francuskoj su napojnice uključene u račun i to je rešeno zakonom. Ipak, mnogi lokalci će ceniti ako im i preko toga ostavite nešto. Naravno, najveće napojnice se očekuju u SAD i to ne samo u restoranima već i u taksiju gde treba da dodate od 10 do 25 odsto više od iznosa koji je taksimetar otkucao. Bakšiš se ne očekuje u zemljama jugoistočne Azije, ali se prihvata sa velikim oduševljenjem ugostiteljskih radnika. U Kini, baš kao i u Japanu smatra se uvredom i treba ga izbegavati.

Očekivane napojnice:

Mekisko 10%

Južnoafrička Republika 10-12,5%

Španija i Portugal 10-12%

Turska 10%

SAD 15-25%

Francuska 10%

Nemačka 10%

Grčka 5-10%

Indija 10%

Italija 10%

Kanada 20%

Brazil – ništa

Australija i Novi Zeland 10-15%

Egipat 5-10%

Srbija je malo specifična

Prema rečima naših ugostiteljskih radnika srpske mušterije često ostavljaju isti iznos, pa čak i ako su večerali u vrednosti od 2.000 dinara, ali i 10.000 dinara. U toku dana bakšiš za kafu iznosi od 30 do 50 dinara, a uveče bude između 100 i 200 dinara nevezano za iznos na računu.

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja