IZRAEL POSTAJE PODMORNIČKA SILA  MEDITERANA: Sve spremno za gradnju tri nove super podmornice za lansiranje krstarećih raketa
Foto: Profimedia

Ugovor vredan 1,5 milijardi dolara

IZRAEL POSTAJE PODMORNIČKA SILA MEDITERANA: Sve spremno za gradnju tri nove super podmornice za lansiranje krstarećih raketa

Planeta -

Nemački savet za nacionalnu bezbednost juče je dao zeleno svetlo da Nemačka može prodati Izraelu još tri nove podmornice klase " Super Delfin" opremljene AIP pogonom, koje će biti sposobne za lansiranje raketa sa nuklearnim bojevim glavama.

foto: Profimedia

Vrednost ugovora procenjena je na 1,5 milijardi dolara, ali sa klauzolom da će se sporazum jednostrano prekinuti, ako se dokaže da je bilo korupcije u istrazi povodom transkacija u plaćanju prethodne serije od tri nove podmornice klase " Super Delfin", piše nemački Der Špigel.

Tri nove podmornice biće takođe kao i prethodnih 6 proizvedeno u brodogradilištu Thyssen Krupp.

c

Prošlogodišnji ugovor bio je pod kontrolom zbog tvrdnje da je lični advokat izraelskog premijera Benjamin Netanjahua, David Shimron progurao koncern Thyssen Krupp da ponovo dobiju posao. Inače indikativno je bilo da Shimron zastupa Thyssen Krupp u Izraelu.

foto: Profimedia

Izraelska policija i dalje prikuplja dokaze u takozvanoj " podmorničkoj aferi" u kojoj je i sam Netanijahu osumnjičen za mešanje u ovaj posao.

Inače Izrael već ima 5 podmornica klase Delfin od čega su tri starije gradnje, a dve unapređena klasa Delfin. Šesta podmornica treba ove godine da bude predata Izraelskoj mornarici. U slučaju da ugovor bude ispunjen i Izrael primi još tri nove podmornice klase " Super Delfin", postaće regionalna podmorničarska sila koja će moći da kontroliše ceo istočni Mediteran.

Izraelski snovi o klasi Delfin

Početakom osamdesetih godina 20. veka izraelski planeri su počeli uobličavati koncept razvoja novih podmornica klase » Delfin«. Na najvišem nivou donesena je odluka da podmornica bude skrojena prema specifičnim izraelskim zahtevima i potrebama. Nakon dugotrajnih razmišljanja odlučeno je da se nove podmornice izgrade u nemačkim brodogradilištima. U avgustu 1989. godine potpisan je ugovor o gradnji podmornica sa dva nemačka brodogradilišta ( Thyssen nordseewerke u Emdenu i Howaldtswerke- Deutch Werft u Kielu).

foto: Profimedia

Nemačka vlada je polovično finansirala gradnju dve podmornice ,a treću podmornicu su finansirali u pola cene. Po svom obliku i sastavu podmornice klase » Delfin » su slične novom tipu nemačkih podmornica tipa 212. Izraelske podmornice opremljene su novom opremom za pomorske diverzante, a njihova upotreba zasnivaće se na saradnji sa jedinicama za specijalne operacije. Dana 27. juna 1999 uz pratnju podmornica klase Gal i eskortom vazdušnih snaga F-16 prva INS » Delfin« uplovio je u luku Haifa, ostale dve podmornice INS »Levijatan« i INS »Tekuma« stigle su 15. novembra 1999. godine i 26. juna 2000 godine.

foto: Profimedia

Izraelci su svoje podmornice odmah temeljito obnovili. Podmornice su dobile torpedne cevi kalibra 650 mm i šest bočno postavljenih cevi kalibra 533 mm, a u spektar naooružanja spada i protivbrodska raketa Harpun UGN- 84C i teški torpedi » Seahake«. Podmornice imaju ugrađene krstareće rakete izraelske proizvodnje SLCM » Popeye III ». Trajanje plovljenja produžena je na 45 dana i mogu zaranjati do dubine od 350 metara. U podmornici je zamenjena sva elektronika, ugrađeni su savremeni sonari i podmornice spadaju u oružija drugog kruga povratnog udara.

Mogućnost proizvodnje krstarećih raketa, koje su testirane u maju 2000. u vodama Indijskog okeana pogodivši cilj na daljinama od 1400-1500 km. Izrael jer izrazio zahtev za kupovinu još tri tipa podmornica klase Delfin ,ali sa modifikacijom AIP pogona.

Klasa Super Delfin

U proleće 2010 godine u nemačkoj javnosti pojavile su se informacije da Izrael u najvećoj tajnosti u brodogradilištu Kil gradi tri nove podmornice klase Delfin. Naime 2006. prvo je potpisan ugovor na dve da bi 2008 godine naručena još jedna modernizovana podmornica pod nazivom „ Super Delfin“.

Nove podmornice u odnosu na staru klasu razlikuju se po tome što imaju AIP ( Air Independent propulsion) pogon. Nova podmornica sonare koje je jako teško uhvatiti, jer je vožnja ovih plovila mnoga tiša u odnosu na prethodine i na taj način mogu preći 400 Nm ( oko 740 km) bez izranjanja. Autonomnost podmornice je povećana na 45 dana.

foto: Profimedia

Podmornice klase "Super Delfin" su u odnosu na raniju verziju duže za 11 m tako da dužina iznosi 68 metara, deplasman im je povećan sa 1650 t na 2300 t. Razlog zašto im je trup produže za čak 11 m nalazi se u smeštaju AIP pogona tj dodatnih akumulatora i boca za kiseonik za AIP pogon.

Od naoružanja podmornica nosi 10 torpednih cevi 6 za torpeda kalibra 533 mm postavljenih u sistem 3x3 na boku plovila i 4 cevi za torpeda kalibra 50 mm koji po potrebi mogu biti zamenjeni krstarećim raketama sa nuklearnim bojevim glavama AGM 142 " Popaj turbo" dometa 1.500 km. Takođe u naoružanju se nalaze i rakete brod-brod UGN-84C Harpun kao i teška torpeda Seahake.

U pomorsku bazu u Haifi trenutno se nalazi 5 podmornica klase Delfin i Super delfin. Podmornica klase Super delfin (AIP) pod imenom INS« Tanin« dostavljena je izraelskoj mornarici u maju 2012, a postala je operativna tek 2014. godine. Druga podmornica INS » Rahav« posle detaljne obuke posade krajem 2015. zaplovila je iz nemačke prema Izraelu i stigla 2016 u Haifu. Treća podmornica INS Dakar naručena je 21.marta 2012 i očekuje se da će u Izrael stići do kraja ove godine i ući u operativnu upotrebu tek 2018.

foto: Profimedia

Kompletna elektronika u sve tri podmornice isključivo je nabavljena od izraelskih proizvođača. Razvoj, konstrukcija i konačna integracija sve tri podmornice klase Super Delfin sa postojećom klasom Delfin koštala je Izrael 1,3 milijarde evra.

(Kurir.rs/Andrej Mlakar/Foto Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track