(VIDEO) ERDOGAN U NEBRANOM GROŽĐU: Hiljade besnih opozicionara približavaju se Istanbulu
Foto EPA, Foto: Foto EPA

Nije mu lako

(VIDEO) ERDOGAN U NEBRANOM GROŽĐU: Hiljade besnih opozicionara približavaju se Istanbulu

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je optužio glavnu tursku opozicionu Republikansku narodnu partiju (RNK) da se postavlja na stranu terorizma, u trenutku kada se tronedeljni "marš za pravdu" ove stranke sve više približava krajnoj tački - Istanbulu, od kojeg je udaljen još oko 150 kilometara, prenosi AFP.

Agencija navodi da pojedini analitičari putovanje pešice dugo 450 kilometara od Ankare do Istanbula koji predvodi lider RNK Kemal Kilidždaroglu vide kao značajan izazov Erdoganu, koji na marš gleda sa prezirom.

Podseća se da je Kilidždaroglu marš pokrenuo 15. juna nakon što je bivši novinar koji je izabran za poslanika RNK Enis Berberoglu osuđen na 25 godina zatvora zbog davanja poverljivih informacija dnevnom listu.

Kilidždaroglu je u marš krenuo bez partijskih obeležja, noseći samo natpis sa jednom rečju "pravda" na turskom jeziku, a svakog dana mu se pridruživalo na hiljade ljudi. Planirano je da marš bude okončan 9. jula masovnim mitingom ispred zatvora u kojem Berberoglu izdržava kaznu u istanbulskom kvartu Maltepe.

"Ako započnete proteste kako bi zaštitili teroriste i one koji podržavaju terorizam i kada vam ni ne padne na pamet da učestvujete u demonstracijama protiv terorizma, u tom slučaju nikoga ne možete da ubedite da vam je cilj pravda", poručio je Erdogan.

Navodi se da je on na sastanku vođstva vladajuće turske Partije pravde i razvoja, čiji je lider, kazao da je linija koje se drži ĆP "otišla dalje od toga da se radi o političkoj opoziciji i dobila druge razmere".

Predsednik Turske je optužio ĆP da gaje simpatije prema kurdskim ekstremistima i Fetulahu Gulenu, turskom verskom vođi koji živi u SAD i kojeg je Erdogan optužio za organizovanje neuspešnog puča u Turskoj 15. jula prošle godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track