SVE SPREMNO ZA RAT: Nikad više nuklearnih bombi, pitanje je samo ko će prvi da počne!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ORUŽJA SVE VIŠE

SVE SPREMNO ZA RAT: Nikad više nuklearnih bombi, pitanje je samo ko će prvi da počne!

Planeta -

Količina nuklearnog oružja u svetu nastavlja polako da se smanjuje, istovremeno, mnoge države saopštavaju da nastavljaju razvoj i modernizaciju svojih nuklearnih arsenala, navodi Stokholmski međunarodni institut za istraživanje problema mira (SIPRI) u svom saopštenju za štampu povodom objavljivanja godišnjih podataka o zalihama nuklearnog oružja u svetu.

Prema podacima instituta SIPRI, početkom 2017. godine u posedu devet država (SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Kine, Indije i Pakistana, Izraela i Severne Koreje) nalazilo se oko 14.935 nuklearnih bojevih glava. To je nešto malo manje nego prošle godine kada je bilo 15.395 jedinica. Od navedenog broja operativno je bilo oko 4.150 jedinica, objašnjavaju analitičari Instituta.

Eksperti SIPRI su još jednom konstatovali da se smanjenje naoružanja vrši, pre svega, na račun nuklearnog arsenala SAD i Rusije koje poseduju 93 odsto svetskih zaliha nuklearnog oružja. Ipak, proces se kreće polako, bez obzira na međunarodne sporazume, smatraju u SIPRI. U isto vreme, nastavljaju eksperti, obe zemlje imaju dugoročne i skupe programe modernizacije nuklearnog oružja. SAD na primer, planiraju da u periodi od 2017. do 2026. godine potroše 400 milijardi dolara na podršku svojim nuklearnim snagama i njihovu obnovu. Nije isključeno da SAD u narednih 30 godina na nuklearne programe potroše do bilion dolara.

U analitičkom izveštaju SIPRI se navodi da arsenali drugih nuklearnih država nisu veliki, ali sve te države ili su počele sa instalacijom novih sistema za prevoz nuklearnog oružja ili su objavile saopštenja o takvim programima. Kao primer takvih država eksperti navode Kinu, Indiju i Pakistan.

Analitičari smatraju da Severna Koreja raspolaže sa materijalom dovoljnim za pravljenje 10 do 12 nuklearnih bojevih glava, što pokazuje da su se mogućnosti Pjongjanga proširile u odnosu na 2016. godinu. Severna Koreja je prošle godine izvela neverovatan broj testiranja različitih raketnih sistema sa promenljivim rezultatima.

"Bez obzira na nedavni progres u međunarodnim pregovorima o zabrani nuklearnog oružja, svih 9 država imaju dugoročne programe za modernizaciju. To govori da nijedna od tih država neće biti spremna da se odrekne svojih nuklearnih arsenala u doglednoj budućnosti", navodi istraživač SIPRI Šenon Kajl u saopštenju za štampu.

(Kurir.rs/ Sputnjik Srbija)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV) SILA 20 EPIZODA: Raketni sistem koji je oborio američki ponos F - 117A!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track