(VIDEO) MEKSIČKA ĆELE KULA: Toranj od lobanja krije najmračniju tajnu starih Asteka
Foto: Youtube printscreen, Foto: Printscreen YT

Jezivo

(VIDEO) MEKSIČKA ĆELE KULA: Toranj od lobanja krije najmračniju tajnu starih Asteka

Planeta -

Novo otkriće duboko ispod Meksiko Sitija izgleda potpuno jezivo, i donosi nam novo otkriće o žrtvovanju ljudi u vreme Asteka.

Kula sazidana od više od 650 lobanja, do kojih su mnoge ženske i dečje, otkrivena je nedaleko do nalazišta Templo Major, glavnog astečkog hrama u gradu Tenočtitlanu, što je nekadašnji naziv Meksiko Sitija.

Istraživači veruju da "nanizane" lobanje formiraju "Tzompantli", odnosno postolje ili policu od lobanja kakve su nekada pravljene da bi zastrašivale španske konkvistadore. Ti višespratni nizovi lobanja glavnom su građeni od lobanja uhvaćenih neprijatelja, po ovo poslednje otkriće postavlja pitanje šta je sve poznato o ritualnom žrtvovanju kod Asteka.

"Pretpostavljalo se da su žrtve uglavnom bili mlađi muškarci - ratnici. A kada su žene i deca u pitanju, pretpostavljlo se da je veoma malo njih išlo u rat. Nešto se dogodilo o čemu nemamo nikakvih podataka, i to je nešto potpuno novo", kaže bioantropolog Rodrigo Bolanos.

Podnošenje ljudskih žrtva bilo je praksa mađu Astecima i ostalim mezoameričkim kulturama, a rituali su izvođeni kao dar bogovima i smatrani neophodima da bi se osigurao prospreitet ljudi. Asteci cu poznati po brutalnim žrtvenim ritualima, a sada znamo i da su ih sprovodili ne samo na zarobljenim protivničkim ratnicima.

(Foto: Youtube printscreen)

(Kurir.rs/Mashable.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track