NOVA TAJNA SJEDINJENIH DRŽAVA: Svi podaci o nuklearnom oružju preko noći zabranjeni za javnost
Foto AP, Foto: FOTO AP

Blokada

NOVA TAJNA SJEDINJENIH DRŽAVA: Svi podaci o nuklearnom oružju preko noći zabranjeni za javnost

Planeta -

Američko Ministarstvo odbrane odlučilo je da sve procene bezbednosti i sigurnosti nuklearnih snaga ne budu više dostupne javnosti, i zabranilo je njihovo pominjanje u bilo kojem dokumentu Pentagona koji nije tajni. Načelni rezultati rutinskih kontrola u bazama nuklearnog oružja, uz ocenu "položio/pao", do nedavno su bili javno dostupni, a država kao razlog za promenu navodi sprečavanje protivnika da saznaju više nego što treba o ranjivosti nuklearnih snaga SAD.

Pentagon je odlučio da tajni budu i rezultati kontrola upravljanja, održavanja i čuvanja nuklearnog naoružanja. Ta odluka je usledila posle tajne preporuke, nastale na osnovu dubinskih procena problema u vezi sa oružjem, kao i problema sa zaposlenima i samim objektima nuklearnog sistema. Prilikom kontrola nuklearnih snaga 2014. godine otkriveni su duboko ukorenjeni problemi kao što su bezbednosni propusti, loša obuka, nedovoljna sredstava i slabo upravljanje. Ukupni rezultati takvih kontrola, bez bezbednosno osetljivih detalja, bili su dostupni javnosti.

Portparol Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD Greg Hiks rekao je da je dodatni nivo tajnovitosti bio neophodan i da on omogućava da "SAD, sve dok postoji nuklearno oružje, imaju sigurne, bezbedne i efikasne nuklearne zalihe". Sa druge strane, kritičari ukazuju da se Pentagon ponaša kao da ima šta da krije, iako to ne ugrožava državnu bezbednost. Stručnjak za pitanja državnih tajni iz Federacije američkih naučnika Stiven Aftergud rekao je da "cela stvar smrdi".

"Mislim da nova politika ne pravi razliku izmđu zaštite tajnih podataka i zaštite nekompetentnosti (osoblja). Naravno, treba zaštititi tajne podatke o tehnologiji nuklearnog oružja. Ali, nemar ili loše postupanje s tim oružjem ne bi trebalo da bude izuzeto od javne odgovornosti", naveo je Aftergud. Bivši američki ministar odbrane Čak Hejgl rekao je da je preterana tajnovitost vladinih poslova opasna i da poverenje građana u lidere i države zahteva da i osetljiva pitanja budu otvorena.

"Određene stvari uvek moraju ostati poverljive radi državne bezbednosti, ali jedino kada je to apsolutno neophodno. Kada zatvorite informacione kanale i zaustavite protok informacija, vi prizivate pitanja, nepoverenje i istraživanje", rekao je Hejgl.

(Kurir.rs/Beta)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV) SILA 20 EPIZODA: Raketni sistem koji je oborio američki ponos F - 117A!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track