POBUNA AMERIČKIH NAFTNIH GIGANATA: Neće pooštravanje sankcija Rusiji, mnogo šteti poslu
Foto: Reuters 31.5.17

oštro

POBUNA AMERIČKIH NAFTNIH GIGANATA: Neće pooštravanje sankcija Rusiji, mnogo šteti poslu

Planeta -

Američke korporacije "Ekson mobil" i „"Ševron" su protiv zakona o pooštravanju sankcija protiv Rusije, izražavajući zabrinutost što će takav korak dovesti do zaustavljanja naftogasnih projekata uz učešće ruskih kompanija, piše "Volstrit džurnal".

"Ekson mobil", "Ševron" i nekoliko drugih korporacija zabrinuti su zbog mnogih tačaka dokumenata, uključujući one koji zabranjuju da se posluje sa građanima i kompanijama Rusije koje su se našle pod sankcijama. List piše da stupanje protiv zakona tako velikih naftnih kompanija može potencijalno da oteža njegovo usvajanje u američkom Kongresu.

Predstavnik "Ekson mobila" Alan Džefers je izjavio da korporacija nema nikakav stav o sankcijama Rusiji, ali je ona dala članovima Kongresa informacije koje objašnjavaju kako zakon može da "postavi američke kompanije u nezgodan položaj u poređenju sa neameričkim".

"To će imati velike posledice za mnoštvo kompanija i sfera", navodi list reči rukovodioca Američkog instituta za naftu Džeka Džerarda.

"To može potencijalno naneti štetu interesima SAD i dati prednost Rusiji", izjavio je on, govoreći o mogućnosti usvajanja zakona.

Senat je ranije usvojio predlog Kongresa o pojačanju sankcija protiv Rusije.

O njemu će uskoro raspravljati Dom predstavnika.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track