TEREZA MEJ TAJI FINANSIJERE TERORIZMA: Izveštaj čami u fioci, opozicija sluti zašto
Foto: AP 28.6.2017

sUMNJIVO

TEREZA MEJ TAJI FINANSIJERE TERORIZMA: Izveštaj čami u fioci, opozicija sluti zašto

Planeta -

Britanska premijerka Teresa Mej od prošle godine u tajnosti drži službeni izveštaj o stranom finansiranju terorizma u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše danas Gardian. Izveštaj je bio deo dogovora bivšeg premijera iz redova konzervativaca Dejvida Kamerona i Liberalnih demokrata. Dogovoren je 2015. godine, završen prošle, a Mej ga još nije učinila javnim.

Jedna od vođa stranke Zelenih, Kerolin Lukas, kaže kako razlog odgađanja objavljivanja možda ima veze sa fokusom izveštaja na Saudijsku Arabiju i potencijalnim posledicama za bliske političke veze između Britanije i te zalivske države. Saudijska Arabija bila je jedna od prvih država koje je Mej posetila kako bi promovisala "globalnu Britaniju", nakon što je aktivirala član 50 Lisabonskog sporazuma i započela proces Bregzita.

Lukas je rekla da neobjavljivanje izveštaja ostavlja pitanje o tome da li su na takvu odluku uticale britanske diplomatske veze. "Kako bi se pobedili terorizam, ključno je da političari imaju potpun pregled činjenica, čak i ako su te činjenice nezgodne za vladu”, rekla je ona. Lukas, i njen partner na čelu Zelenih, Džonatan Bartli pisali su Biznis Insajderu uoči britanskih izbora 8. juna i rekli da Britanija finansira saudijski režim koji daje novac i oružje Islamskoj državi.

"Britanija savršeno jasno zna da Saudijska Arabija žmuri na jedno oko dok novac i oružje slobodno dolaze do Islamske države”, napisali su oni. Lukas je ove nedelje premijerki Mej poslala pitanje o tome kada bi parlamentarci mogli da očekuju objavljivanje izveštaja. Mej je odgovorila da vlada "razmatra savete o tome šta se može objaviti i da će obavestiti parlament u dogledno vreme”.

Izveštaj je naručio bivši premijer Kameron kako bi privoleo Liberalne demokrate da glasaju sa vladajućom većinom o pokretanju vazdušnih napada u Siriji.

Kurir.rs/Telegram.hr

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Potresno, izvršitelji pokušali invalida da izbace na ulicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track