(VIDEO) NAJVEĆA PREPREKA DA PADNE PRESTONICA DŽIHADA: Mora se srušiti zid dugačak 2.500 metara
Foto EPA, Foto: Foto EPA

Rat u Siriji

(VIDEO) NAJVEĆA PREPREKA DA PADNE PRESTONICA DŽIHADA: Mora se srušiti zid dugačak 2.500 metara

Planeta -

Izaslanik SAD pri međunarodnoj koaliciji koja ratuje protiv Islamske države Bret Mek Gurk rekao je danas da probijanje starog zida oko sirijskog grada Rake predstavlja "ključnu prekretnicu" u zauzimanju tog grada koji je uporište ekstremista.

Sirijski borci koje podržavaju SAD ušli su danas u stari deo Rake, kroz rupe nastale u starom zidu Rafika, posle bombardovanja međunarodne koalicije kojim su pogođena "dva mala dela" tog zida.

U vazdušnim udarima nije oštećen ostatak zida, dugačkog 2.500 metara.

Na taj način probijene su linije odbrane džihadista Islamske države u srcu njihove "prestonice" Rake, što je veliki uspeh u bici za taj sirijski grad.

Aktivisti navode da su u Starom gradu Rake sve žešći sukobi kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (FDS) koje podržavaju SAD i džihadista Islamske države.

Sirijske demokratske snage zauzele su nekoliko četvrti Rake otkako su 6. juna ušle u taj grad, a za njihovo napredovanje uprkos žestokom otporu ključna je podrška iz vazduha međunarodne koalicije pod vođstvom SAD.

Prema procenama, u Raki se nalazi oko 100.000 civila i oko 2.500 džihadista.

Džihadisti Islamske države zauzeli su Raku u januaru 2014. godine, i to je bilo njihovo prvo uporište u nekom velikom gradu.

Gubitak Rake neće značiti kraj za Islamsku državu u Siriji jer ta grupa i dalje kontroliše delove provincije Raka, najveći deo susedne provincije Deir Ezor, kao i područja u provincijama Homs, Hama i Hasake.

Istovremeno, u Iraku vladine snage uz pomoć Amerikanaca pokušavaju da izbace džihadiste iz poslednjeg džepa pod njihovom kontrolom, u Mosulu, gde ekstremisti sve češće pribegavaju samoubilačkim napadima.

Ofanzive na Raku i Mosul koje je Islamska država zauzela 2014. godine, traju više meseci.

(Kurir.rs/Beta)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 19 EPIZODA: Ovo je Asadov razbijač terorista, smrt dolazi sa neba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track