KOREJSKA KRIZA DOŠLA DO USIJANJA! Pentagon poručuje Kimu: Spremni smo da se branimo, evo kako im on odgovara!
Foto: EPA, Foto: EPA

NAPETOST

KOREJSKA KRIZA DOŠLA DO USIJANJA! Pentagon poručuje Kimu: Spremni smo da se branimo, evo kako im on odgovara!

Planeta -

SAD su potvrdile da je Severna Koreja testirala interkontinentalnu balističku raketu, a iz Pentagona poručuju da su spremni da brane SAD i njihove saveznike protiv rastuće pretnje Severne Koreje i osuđuju najnoviju probu Pjongjanga.

"Ostajemo spremni da branimo sebe i naše saveznike i da koristimo čitav spektar kapaciteta koji su nam na raspolaganju protiv rastuće pretnje Severne Koreje. Naša posvećenost odbrani naših saveznika, Republike Koreje i Japana, u svetlu ovih pretnji, ostaje nesalomiva", rekla je portparolka Pentagona dana Vajt.

Severnokrejska interkontinentalna balistička raketa može da nosi "veliku, tešku nuklearnu bojevu glavu", a severnokoresjki lider Kim Džong-un rekao je da je sukob sa SAD ušao u "poslednju fazu", javila je ranije zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA.

Raketa, koju je Pjongjang lansirao u utorak, može da dosegne do Aljaske, upozoravaju spoljni eksperti.

Istovremeno, američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je na globalnu akciju nakon što je Severna Koreja testirala novorazvijenu interkontinentalnu balističku raketu, i taj potez je nazvao novom eskalacijom nuklearne pretnje Pjongjanga.

SAD su juče zatražile hitan sastanak Saveta bezbednosti UN nakon što je Severna Koreja objavila da je testirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu, saopštila je misija SAD u UN, a očekuje se da će sastanak biti održan danas.

(Kurir.rs/ Tanjug) Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja