NAJTRAŽENIJI ČOVEK NA PLANETI POTPUNA ENIGMA: Vođu Islamske države niko nije video 3 godine
Foto: Reuters

I DALJE NIKO NE ZNA DA LI JE ŽIV ILI MRTAV

NAJTRAŽENIJI ČOVEK NA PLANETI POTPUNA ENIGMA: Vođu Islamske države niko nije video 3 godine

Planeta -

Prošlo je tačno tri godine otkad je samoprozvani vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi stajao u mosulskoj džamiji i proglasio obnavljanje kalifata.

Pozvao je i sve muslimane da se pridruže novoj utopiji.

Danas, i džamija u kojoj je održao taj istorijski govor je uništena. Njegov san o utopiji sveo se na nekoliko četvrti starog grada Mosula i džepove pustinjske teritorije oko malih gradova. Ni danas se ne zna gde je ostao al Bagdadi, iako je za njegovu glavu raspisana nagrada od 25 miliona dolara.

Jedino pojavljivanje u javnosti bila mu je beseda tog sudbonosnog petka, a otkako je objavljen audio snimak prošle godine, za njega niko nije čuo. Čak su se u javnosti pojavljivale sumnje da je ikada postojao.

Nedavno su se pojavile tvrdnje ruskog ministarstva spoljnih poslova da je ubijen u vazdušnim napadima na Raku, a iranski zvaničnici su utvrdili prošle nedelje da je "definitivno mrtav", ali se njihove američke kolege ne slažu s takvim tvrdnjama.

Pripadnici Islamske države objavili su snimak iz Rake, prestonice Islamske države, u kojoj spominju svog vođu, ali nisu spomenuli al Bagdadija po imenu što ostavlja mogućnost da je stvarno ubijen. Ne treba zaboraviti da su Talibani dve godine krili smrt Mule Omara. Međutim, al Bagdadijev nestanak u tako ključnom trenutku za opstanak čitave organizacije zbunjuje i neprijatelje i saveznike.

Dok je ISIL praktično proteran iz Mosula, a oko Rake se vode žestoke borbe, pretpostavlja se da bi al Bagdadi mogao da potraži sklonište u poslednjim delovima teritorija pod kontrolom ISIL-a. Reč je o području oko iračkog grada Al Kaima i sirijskog grada Albu Kamala s druge strane granice, u provinciji Eufrat. Tamo je počeo ekstremni rast Islamske države 2014. godine.

Verovatno će to i ostati poslednji komadić zemlje pod njihovom kontrolom zato što se još niko nije odlučio ko će predvoditi oslobođenje zabačenih gradova uz granicu. Pregovori su i dalje u toku u Vašingtonu.

Hišam al Hašimi, savetnik iračkih vlasti, tvrdi da je u Al Kaimu viđen Ijad al Džamili, jedan od najbližih Al Bagdadijevih saradnika. Neki drugi, takođe visokopozicionirani zvaničnici, viđeni su u okolnim gradovima što navodi na zaključak da tamo žele da vode poslednje bitke. Udaljenost od ostatka države im daje značajan manevarski prostor zato što će bilo kakvi pokušaji oslobođenja zahtevati dugotrajne pripreme i konačno oslobođenje bi moglo da potraje godinama.

Velika prepreka je i tajnovitost najviših nivoa ISIL-a. Pretpostavlja se da samo nekolicina najbližih i najodanijih zna gde se nalaze zapovednici. Amerikanci imaju posebne ekipe koje prate bilo kakav trag koji bi ih mogao dovesti do Al Bagdadija, ali zbog takve tajnovitosti će im to teško uspeti.

Kurir.rs/BBC Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 19 EPIZODA: Ovo je Asadov razbijač terorista, smrt dolazi sa neba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track