Za pretnje autorima Saut parka 11 godina robije

Za pretnje autorima Saut parka 11 godina robije

Planeta -
Amerikanac Džesi Morton (33), koji je prešao u Islam, napravio veb sajt sa koga je slao preteće poruke "neprijateljima islama" i ohrabrivao muslimane da pokrenu nasilne akcije

NJUJORK - Američki državljanin iz Njujorka, koji je primio muslimansku veru, osuđen je danas na 11 i po godina zatvora zbog pretnji smrću autorima popularne crtane serije Saut park, zbog njihovog satiričnog prikazivanja proroka Muhameda u serijalu.

Džesi Morton (33), koji je nakon prelaska u islam promenio svoje ime u Junus Abdulah Muhamed, priznao je krivicu pred federalnim sudom u Virdžiniji, nakon čega mu je izrečena zatvorska kazna. On je napravio svoj veb sajt, sa koga je slao preteće poruke neprijateljima islama i ohrabrivao muslimane da pokrenu nasilne akcije. Morton je tražio da se muslimani uključe u terorističke akcije protiv civila, pravdajući da se da to čini u ime Islama, rekao je tužilac Neil MekBrajd u završnoj reči.

On je dodao da Mortonova krivica nije samo u tome što je pozivao na nasilje, već je sprečavao ljude da iskažu svoje mišljenje, kao što su autori Saut parka, upućivanjem pretnji i pozivanjem na odmazdu. Morton je zajedno sa Zaharijem Česerom iz Virdžinije slao preteće poruke autorima Saut parka.

Česer je priznao krivicu u oktobru 2010. godine i osuđen je na 25 godina zatvora, dok je Morton uhapšen prošle godine u Maroku i izručen Sjedinjenim Američkim Državama nakon toga. Tokom suđenja, Morton je priznao da je pomagao Česeru prilikom upućivanja veb poruka ekstremistima da se osvete autorima Saut parka, koji su u jednoj epizodi proroka Muhameda obukli u medveđe krzno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja