Najnovije vesti

(VIDEO) DREVNA PROFILNA SLIKA: Evo kako je izgledala vladarka koja je umrla pre 1.700 godina
Foto: Printscreen YT

Rekonstruisano lice

(VIDEO) DREVNA PROFILNA SLIKA: Evo kako je izgledala vladarka koja je umrla pre 1.700 godina

Planeta

Naučnici u Peruu uspeli su da rekonstruišu lice ženske mumije pomoću 3D štampača. Žena poznata pod imenom Dama iz Caoa umrla je pre 1.700 godina.

Njeni očuvani posmrtni ostaci pronađeni su 2006. godine u razrušenoj piramidi, uništeni u blatu, u blizini Truhilja.

Naučnici su uspeli da naprave repliku njenog lica nakon analiziranja strukture lobanje, prenosi Sputnjik. Cao je sahranjena sa krunom i zlatnim i bakarnim predmetima. U grobnici u arheološkom nalazištu takođe je pronađeno mnogo oružja, uključujući 23 bacača koplja.

Autopsija je pokazala da je bila u dvadesetim godinama kada je umrla, verovatno na porođaju ili zbog komplikacija trudnoće. Njene noge i lice tetovirani su magičnim simbolima zmija i pauka.

Predmeti sa kojima je sahranjena ukazuju na to da je možda bila sveštenica ili čak politički vladar. Ovo otkriće osporava verovanje da su samo muškarci držali visoke položaje u drevnom Peruu. “Imamo privilegiju da objavimo ovu čudnu kombinaciju budućnosti i prošlosti: tehnologija nam je omogućila da vidimo lice političkog i verskog lidera iz kulture iz prošlosti“, rekao je peruanski ministar kulture Salvador del Solar.

(Foto: Youtube printscreen)

(Kurir.rs/Sputnjik)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...