ČIJA LI ĆE PREVAGNUTI? Francuska bi da se pomogne migrantima, Italija da budu sprečeni
Foto: Dado Đilas

migrantska kriza

ČIJA LI ĆE PREVAGNUTI? Francuska bi da se pomogne migrantima, Italija da budu sprečeni

Planeta -

Gradonačelnica Pariza En Idalgo pozvala je danas vladu te države da donese zakon koji bi obezbedio bolje uslove za migrante u zemlji, dok je Italija najavila finansiranje afričkog projekta za sprečavanje migranata da uđu u Libiju ili da ostanu u Evropi.

Idalgo je govoreći na konferenciji istakla da 1.500 migranata živi u veoma lošim uslovima u kampu u severnom delu francuske prestonice i predložila osnivanje centara za prijem migranata u nekoliko francuskih gradova po uzoru na onaj koji je otvoren u Parizu u novembru, a koji je već je pružio privremeni smeštaj za 12.000 osoba, prenosi AP.

Ona je takođe predložila i petogodišnji plan dodele stambenih jedinica migrantima koji traže azil u svim regionima u Francuskoj, a časovi francuskog jezika bili bi im ponuđeni čim pristignu.

Kako agencija navodi, očekuje se da će vlada Francuske krajem nedelje objaviti set mera kojima će odgovoriti na migrantsku krizu.

Italija je sa druge strane najavila oko 30 miliona evra (34 miliona dolara) u nove africke investicije sa ciljem sprečavanja migranata da uđu u Libiju ili da ostanu u Evropi.

Ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano najavio je ovo ulaganje na sastanku šefova diplomatija iz Libije, zemalja u okruženju i nekoliko zainteresovanih evropskih zemalja.

Sastanak je, kako se navodi, bio usredsređen na jačanje graničnih kontrola sa susedima Libije, a u cilju sprečavanja migranata da ikada dođu do libijskih obala gde krijumčari rade.

Alfano je rekao da je Italija izdvojila 10 miliona evra za napore kontrolisanja granica sa Nigerom, Čadom i Sudanom. Još 18 miliona evra namenjeno je za finansiranje repatrijacije (dobrovoljni povratak u zemlju rođenja) migranata koji stignu do Libije i koji odluče da ne nastave svoje putovanje ka severu.

Kako agencija podseća, Italija sve više insistira da više ne može sama da nosi teret migrantske krize u Evropi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track