(VIDEO) POČINJE SAMIT G20: Putin u zoru stigao u Hamburg
Foto: AP

STIŽU UČESNICI

(VIDEO) POČINJE SAMIT G20: Putin u zoru stigao u Hamburg

Planeta -

HAMBURG - U ranim jutarnjim satima avion predsednika Rusije Vladimira Putina sleteo je na aerodrom u Hamburgu, koji je danas i sutra domaćin samita G 20.

Kako je najavljeno, Putin će danas na samitu govoriti na dva panela, a imaće i neformalni sastanak na kome će razgovarati o političkim problemima, poput globalnog terorizma i sutuacije na Bliskom istoku. Tokom dvodnevnog samita, Putin će održati i niz bilateralnih sastanaka, među kojima je i sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i južnokorejskim liderom Mun Džae-inom.

Učesnike samita dočekuju žestoki ulični protesti.

Smatra se da bi ovaj samit mogao biti najnapetiji još od osnivanja tog foruma 2008. zbog velikih razlika u pogledima članica G20, među kojima su možda najupadljivije one koje se odnose na slobodu trgovine i borbu protiv klimatskih promena. Tu su, međutim, i krize na Korejskom poluostrvu, na Bliskom istoku i migrantska kriza.

Pored uobičajenih tema, koje se odnose na svetski ekonomski rast, međunarodnu trgovinu i regulisanje finansijskih tržišta, očekuje se da će se ovogodišnji Samit G20 pozabaviti još nekih pitanjima od globalnog značaja. To su inkluzivniji rast, primena Agende o održivom razvoju do 2030 (pre svega promovisanjem održivih izvora energije), zatim, prava žena i njihovo osnaživanje u ekonomiji, kao i pitanja nacionalne bezbednosti i borbe protiv terorizma.

foto: EPA/YONHAP

Kim Džae-in, Donald Tramp i Šinzo Abe uoči samita G20

Pred početak skupa, mogle su se čuti i procene da bi Samit G20 mogao označiti kraj SAD kao svetskog lidera. Vođstvo bi moglo preći, kako se ocenjuje, ne na jednog "naslednika", već na novi nestabilni "kvartet" koji bi činili Donald Tramp (SAD), Vladimir Putin (Rusija), Si Đinping (Kina) i Angela Merkel (Nemačka).

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track