NI MELANIJA NIJE RASTAVILA PUTINA I TRAMPA: Predsednici se toliko zaneli da nisu hteli da završe razgovor ni na njenu molbu
Foto: Reuters

Detalji

NI MELANIJA NIJE RASTAVILA PUTINA I TRAMPA: Predsednici se toliko zaneli da nisu hteli da završe razgovor ni na njenu molbu

Planeta -

Između američkog i ruskog predsednika razvila se „pozitivna hemija“ i nijedan od njih nije želeo da prekine razgovor, rekao je novinarima američki državni sekretar Reks Tilerson. Jedna od tema sastanka dvojice lidera u Hamburgu, bila je, prema njegovim rečima, i tema sankcija.

Tilerson je saopštio da je „sastanak bio veoma konstruktivan“. „Dvojica lidera su se, rekao bih, razumela vrlo brzo. Jasno je da između njih postoji pozitivna hemija“, rekao je on i dodao da je u nekom trenutku u prostoriju provirila čak i prva dama Amerike Melanija Tramp kako bi probala da ih ubedi da završe razgovor, ali da nije uspela u tome.

"Nivo posvećenosti razmeni mišljenja je bio takav da nijedan od njih nije želeo da se zaustavi. Ljudi su provirivali kroz vrata prostorije za razvoro. U nekom trenutku su čak uputili prvu damu da pogleda da li bi mogla odatle da nas izvuče. Očigledno je da nije uspela to da učini", rekao je Tilerson.

"To je bio izuzerno važan sastanak. Imamo toliko tema za razgovor, a ovo je dobar početak", naglasio je američki državni sekretar.

Prvi sastanak Putina i Trampa održan je u Hamburgu, na marginama samita G20, i trajao je gotovo dva i po sata. Prema rečima američkog državnog sekretara, za sada nema dogovora o narednom sastanku dvojice lidera.

Tilerson je istakao da je na sastanku bilo reči, pre svega, o budućnosti odnosa dveju zemalja, a ne o prošlosti "o kojoj će biti teško dogovoriti se".

Prema njegovim rečima, „ima mnogo stvari u prošlosti“ zbog kojih su obe zemlje nezadovoljne. „To su veoma važni odnosi. To su dve najveće nuklearne države na svetu“, dodao je Tilerson.

Američki državni sekretar je, takođe, naveo da je Trampov glavni cilj da se udalji od odnosa zasnovanih na „nepremostivim nesuglasicama“.

O pitanjima, kao što je, na primer, „intervenisanje“ Rusije u izbore u SAD, dve zemlje teško mogu da dođu do zajedničkog imenioca, ali je neophodno kretati se ka budućnosti, smatra američki državni sekretar.

„Mi smo predsednika Putina obavestili o tome i o sankcijama koje su sada tema u Kongresu. Insistirali smo na tome da su izbori ozbiljno pitanje“, rekao je Tilerson.

„Dva predsednika su se usredsredila na to kako ćemo se kretati dalje. Za mene je nejasno da li ćemo nekada uspeti da dođemo do razumevanja među dvema nacijama. Pitanje je šta ćemo raditi sada“, dodao je on.

Tilerson je naveo da su Tramp i Putin imali „vrlo pouzdanu i dugotrajnu razmenu mišljenja o ovom pitanju“.

„Predsednik se u više navrata obratio predsedniku Putinu povodom intervenisanja Rusije. Predsednik Putin je negirao takvo intervenisanje, kao, čini mi se, i u ranijim prilikama“, dodao je Tilerson.

„Dogovorili smo se da nastavimo diskusiju o tome kako možemo da dobijemo od ruske vlade garanciju da ne namerava i da se neće mešati u naše poslove u budućnosti i kako da stvorimo okvire u kojima ćemo moći na neki način da procenimo šta se događa u sajber-prostoru i koga pozvati na odgovornost. I ovo pitanje je, definitivno, šire od odnosa Rusije i SAD“, dodao je Tilerson.

Američki državni sekretar je naveo i da su ruski i američki predsednik razgovarali o tome gde je još u Siriji moguće obrazovati zone deeskalacije, pored četiri u kojima će biti utvrđen prekid vatre.

Ranije je saopšteno da su Rusija i SAD spremne da objave primirje na jugozapadu Sirije počev od nedelje, 9. jula.

„Mi ne vidimo nikakav dugi politički mandat za (predsednika Sirije Bašara) Asada i njegovu porodicu. Jasno smo to dali do znanja svima, pa i u diskusiji s Rusijom. Ne mislimo da Sirija može da dobije međunarodno priznanje, čak i ako bude uspešno radila u okvirima političkih procesa na međunarodnoj pozornici. Međunarodna zajednica neće se složiti sa Sirijom pod upravom režima Asada“, izjavio je Tilerson.

„Da bi dobila priznanje, kako u oblasti bezbednosti, tako i u ekonomiji, mi zaista molimo da pronađu novog lidera“, rekao je Tilerson.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track