(VIDEO) UZBUNA U FBI: Sprema se veliki napad na nuklearne elektrane u SAD
Foto: Wikipedia

dramatično

(VIDEO) UZBUNA U FBI: Sprema se veliki napad na nuklearne elektrane u SAD

Planeta -

Američke kompanije koje upravljaju nuklearnim elektranama u SAD-u mogle bi biti meta hakerskih napada, upozorili su Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD-a i američki Federalni istražni biro (FBI).

Kako se navodi u njihovom izveštaju, hakeri bi mogli da upadnu u kompjuterske sisteme nuklearnih centrala i drugih snabdevača energijom širom SAD-a. Hakeri su već navodno pokušali da upadnu u neke poslovne i administrativne mreže postrojenja. Jedna od kompanija koja je bila meta hakera je Volf Krik koja upravlja nuklearnim objektom u blizini Burlingtona u Kanzasu. Nadležni organi i FBI često savetuju privatni sektor da se zaštite od hakerskih napada, ali novo upozorenje stiglo je nakon brojnih navoda u medijima da bi američke nuklearne i druge elektrane mogle biti meta hakera.

Hakeri navodno redovno šalju zaražene datoteke radnicima elektrana koji imaju pristup kritičnim nuklearnim sistemima. To čine zbog prikupljanja obaveštajnih podataka ili zbog krađe pristupnih podataka koje bi mogli koristiti u drugim napadima.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, postoje velike indicije da ruski hakeri napadaju američku nuklearnu industriju kojima, kako piše, nije cilj stvaranje štete ili onesposobljavanje nuklearki, već špijuniranje.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track