Najnovije vesti

(VIDEO) GARDIJAN O SUSRETU PUTIN-TRAMP: Nije bilo sumnje u to ko je šef
Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

ANALIZA

(VIDEO) GARDIJAN O SUSRETU PUTIN-TRAMP: Nije bilo sumnje u to ko je šef

Planeta

LONDON - Britanski list Gardijan analizirao je susret predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, na marginama samita G20 u Hamburgu i zaključio da nije bilo sumnje ko je šef.

Analizirajući posebno govor tela, Gardijan navodi da je "ruski predsednik kamenog lica jasno pokazao ko je teška kategorija na svetskoj sceni".

Autor Džon Krejs podseća da se prvi susret Putina i Trampa desio tog jutra u prolazu, u prostoru za VIP zvanice konferencijskog centra i da je Putin nameravao da se samo na brzinu rukuje s američkim predsednikom, zaboravljajući da "za Donalda Trampa ne postoji nešto što se zove rukovanje na brzinu".

foto: EPA/STEFFEN KUGLER

Prvi susred dvojice predsednika: Ništa od rukovanja na brzinu

"Predsednik SAD je izbacio lepljivu desnu šapu, zgrabio (Putinu) ruku svojom levom rukom i onda je pun entuzijazma pumpao prilično duže nego što bi to nekome odgovaralo. Čovek očigledno nema osećaj za lični prostor", piše Krej I dodaje da se predsednik Rusije, kog naziva "Vlad", prilično nezainteresovano osmehnuo, "rešen da ne ispadne nadmudren ovakvim trećerazrednim igrama moći".

Navodi se da je Putin do zvaničnog bilateralnog susreta s Trampom tog popodneva već bio spremniji. Za obavezno slikanje pred novinarima dvojica predsednika sela su u fotelje jedan pored drugog, sa prevodiocima i zvaničnicima koji su sedeli pored.

"Njihov govor tela teško da je mogao da bude gori. Donald je bio na ivici svoje stolice, pokuŠavajući da se pokaže kao da kontroliše situaciju. Vladimir je sedeo smireno, želeo je da oznoji americkog predsednika i uspeo je. Nije bilo sumnje u to ko je šef", navodi se u tekstu.

foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Donaldu je bilo neprijatno zbog duge tišine i počeo je da je ispunjava rečima. Bilo kakvim.

"Imali smo vrlo ... vrlo dobre razgovore. Sada ćemo razgovarati i očigledno je da će se nastaviti", rekao je Tramp, a Putin je pogledao dole pokušavajući da se ne smeje. Krejs piše da su "obojica imala prevodioce, ali su Amerikanci jasno zaboravili da dovedu prevodioca za engleski jezik".

"Radujemo se zbog puno pozitivnih stvari koje se dešavaju za Rusiju i za Sjedinjene Države i za sve na koje to utiče. Oduševljen sam i čast mi je što sam vas upoznao, gospodine predsedniče", rekao je Tramp. 

U tekstu se navodi da se Tramp, osetivši se nesigurno, setio prvog pravila diplomatije koje su mu savetnici rekli tog jutra, a to je da ako se oseti neugodno ponovi rukovanje.

foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

"Tu nema greške. Američki predsednik je izbacio ruku koju je Putin prihvatio. Ovog puta Donald je držao drugu ruku pored sebe. Prva runda u korist Putina", piše Gardijan i dodaje da je Putin, kad je došao red na njega da govori, najpre zurio u pod, glas mu je retko bio glasniji od šapata, dok je Tramp kolutao očima, nesiguran gde treba da fiksira pogled.

"Nije bio naviknut da se koncentriše na više od 140 karaktera istovremeno. Čak i to je često borba", ocenjuje Gardijan i prenosi Putinove reči: "Razgovarali smo telefonom, ali telefonski pozivi nikada nisu dovoljni. Drago mi je da mogu da Vas upoznam lično. I nadam se, kao što ste rekli, da naši sastanci daju pozitivne rezultate."

foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Dok je Putin završio, zaključuje Krejs, "Donald je prešao na drugo rukovanje".

"Vlad je bio siguran da je ovo još očiglednije od prethodnog. Dva-nula za Putina", ocenio je Gardijanov novinar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...