SVETSKA BANKA IZNELA CENU SUKOBA: Evo koliko je rat koštao sirijsku ekonomiju
Foto: AP

Žrtve - Neprocenjive

SVETSKA BANKA IZNELA CENU SUKOBA: Evo koliko je rat koštao sirijsku ekonomiju

Planeta -

Šestogodišnji ratni sukobi u Siriji uništili su infrastrukturu te zemlje i prouzrokovali su štetu sirijskoj ekonomiji od 226 milijardi dolara, prema procenama Svetske banke.

Od izbijanja sukoba, gubitak bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sirije je procenjen na 226 milijardi dolara, što je četvorostruki iznos sirijskog BDP-a iz 2010. godine, saopštila je Svetska banka, a prenosi agencija Frans pres.

Sukobi su, takođe, uništili 27 odsto stambenih fondova i gotovo polovinu medicinskih i obrazovnih ustanova u zemlji, prema računici Svetske banke izrađenoj na osnovu provera satelitskih snimaka pojedinih gradova i područja, kao i na osnovu modela intenziteta sukoba.

U proseku je svake godine izgubljeno 538.000 radnih mesta u periodu od 2010. do 2015. godine, navodi se u izveštaju.

"Rat u Siriji razara društveno i ekonomsko tkivo zemlje", izjavio je potpredsednik Svetske banke za Bliski istok i Severnu Afriku, Hafez Ganem.

"Broj žrtava je poražavajući, ali rat takođe uništava institucije i sisteme koji su društvima potrebni za funkcionisanje", naveo je on.

U devastirajućem ratu ubijeno je oko 320.000 ljudi, a raseljeno je više od polovine populacije od izbijanja sukoba u martu 2011. godine.

(Foto: AP)

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI SRAMOTA: U Srbiji bolje biti starleta ili batinaš nego profesor !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track