(VIDEO) ŠTA ĆE BITI SA ZATVOROM? ZAPALIĆEMO GA: Suludi plan za bekstvo robijaša zamalo mnoge koštao glave
Foto: Youtube screenshot/gayana uncut

strava

(VIDEO) ŠTA ĆE BITI SA ZATVOROM? ZAPALIĆEMO GA: Suludi plan za bekstvo robijaša zamalo mnoge koštao glave

Planeta -

Zatvorenici u maksimalnom sigurnosnom zatvoru u Gvajani zapalili su prostorije, uništavajući većinu zgrade, a potom krenili u vatreni obračun sa vlastima. Četiri "veoma ozbiljna kriminalca" su uspeli da pobegnu.

Haos je izbio u zatvoru Camp Street u glavnom gradu Džordžtaun u nedelju, nakon što su zatvorenici uspeli da dobiju vatreno oružje i preuzmu kontrolu nad objektom, javila je AFP.

Zatvorenici su zatim zapalili objekatu nastojanju da zamajaju čuvare, rekao je novinarima ministar javne bezbednosti Kemraj Ramdatan. Jedan policajac je umro u pucnjavi između vlasti i zatvorenika, potvrdio je predsednik Dejvid Granger.

Prema rečima AFP-a, četiri zatvorenika su uspela da pobegnu. Ramjatan je begunce opisao kao "vrlo ozbiljne kriminalce".

Jedan od begunaca identifikovan je kao Rojden Vilijams, koji je u februaru osuđen na smrt zbog ubistva osam ljudi. Drugi je identifikovan kao Uri Varsvik, čije je suđenje za pljačku i ubistvo bilo u toku.

Posle pucnjave sedam zatvorenika i čuvara je prebačeno u bolnicu.

Prošle godine zatvorenici u istom zatvoru zapalili su dušeke u znak protesta zbog prenaseljenosti i dugotrajnih suđenja, što je dovelo do smrti 17 zatvorenika. Zatvori u Gvajani su zaista prenatrpani, jer ima 256 zatvorenika na 100.000 stanovnika zemlje, prema Inter-američkoj razvojnoj banci (IADB). Ta brojka je "znatno iznad" svetskog proseka od 146 na 100.000, prema IADB-u, koji je pokrenuo projekat od osam miliona američkih dolara za borbu protiv prenaseljenosti zatvora u decembru. Gvajana, mala zemlja u Južnoj Americi, ima oko 735.000 ljudi.

Kurir.rs/RT

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track