Referendum za Ujedinjene države Evrope!

Transformacija EU

Referendum za Ujedinjene države Evrope!

Planeta -
Deset ministara inostranih poslova EU predali su Briselu predlog za transformaciju EU ka saveznoj državi po uzoru na SAD

BEČ - Predsednik Austrije Hajnc Fišer založio se dugoročno za veću saradnju u okviru EU u pravcu stvaranja Ujedinjenih država Evrope i naveo da bi po tom pitanju trebalo održati referendum.

U slučaju "velikih koraka u tom pravcu“, prema njegovim rečima, bilo bi razumno održati referendum. Fišer se time osvrnuo na inicijativu deset ministara inostranih poslova EU, među kojima je i šef austrijske diplomatije.

Mihael Špindeleger, koji su predali Briselu predlog za transformaciju EU ka saveznoj državi po uzoru na SAD.U izjavi austrijskim medijima on je kazao da ne vidi nikakvu potrebu za uvođenjem jednog ministra finansija EU, ali da to zavisi i od njegovih ovlašćenja.

"Jedna država koja nije u stanju da se bori sa strukturalnim deficitima, ne sme se zaduživati beskrajno. Tu bi jedna evropska institucija trebalo da ima pravo na reč“, objasnio je on.

Da bi evrozona mogla ispravno funkcionisati potrebno je imati određena ograničenja nacionalnih ovlašćenja, podvukao je Fišer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track