MOSKVA UZVRAĆA UDARAC: Rusija planira da protera 30 američkih diplomata
Foto: Profimedia

ODMAZDA AMERIKANCIMA

MOSKVA UZVRAĆA UDARAC: Rusija planira da protera 30 američkih diplomata

Planeta -

MOSKVA - Moskva planira da protera oko 30 američkih diplomata i da zapleni nekoliko objekata u vlasništvu SAD u Rusiji, piše list Izvestija pozivajući se na neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Na ovakve mere rusku stranu je naterala odluka Vašingtona da ne vrati imovinu ruske ambasade u Vašingtonu, koja je zaplenjena u decembru 2016. godine. Ovo pitanje ostalo je nerešeno i posle sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa u Hamburgu, mada su njih dvojica razgovarali o tome, navodi se u članku i dodaje da je postalo jasno da SAD nisu saopštile da imaju plan za rešavanje krize.

U tim uslovima, navode izvori lista, Rusija je prinuđena da odgovori recipročno, odnosno da protera 30 službenika američke diplomatske misije i uvede recipročne sankcije prema američkoj imovini u Rusiji. Moskva je saopštila i da ne želi da uvede ovakve mere, ali da ne može da ostavi bez odgovora neprijateljski akt Vašingtona.

"Postoji preliminarni dogovor o održavanju sastanka u Sankt Peterburgu sa zamenikom državnog sekretara SAD Tomasom Šenonom. Ako ni tada ne dođe do kompromisa, moraćemo da se odlučimo na ovakve mere", kaže neimenovani predstavnik MIP Rusije.

Administracija bivšeg predsednika SAD Baraka Obame je krajem decembra 2016. godine uvela sankcije protiv devet ruskih institucija, kompanija i fizičkih lica, uključujući GRU i FSB, zbog navodnog "mešanja u izbore i pritiska na američke diplomate koji rade u Rusiji". SAD su zabranile pristup stambenim kompleksima, tzv. "seoskim vikendicama", stalnog predstavništva Rusije u Njujorku i ambasade u Vašingtonu, koji su diplomatska imovina.

Takođe, 35 ruskih diplomata okarakterisano je kao "persona non grata".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track