BOGATAŠI ĆE IMATI SVOJU VALUTU: Evro, dolar i sve ostale biće nestabilne i u padu
Foto: Profimedia

Ekonomska predviđanja

BOGATAŠI ĆE IMATI SVOJU VALUTU: Evro, dolar i sve ostale biće nestabilne i u padu

Planeta -

Poznati magazin „Ekonomist“ je u januaru 1988. godine predvideo da će kroz 30 godina stanovnici SAD, Japana, Evrope i bogati stanovnici drugih država koristiti jedinstvenu valutu.

Eksperti su predviđali da će nacionalne valute do 2018. godine biti nestabilne, a da će njihovo mesto zauzeti neka nova valuta koju će odobriti potrošači i kompanije.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka predviđanje se činilo prilično čudno, mada je već tada počelo stvaranje monetarnih saveza, dok su vlasti pokušavale da kontrolišu sistem razmene kurseva i novčane reforme, ali su njihovi napori samo plašili tržište, što je dovelo do „crnog ponedeljka“ u oktobru 1987. godine.

Nakon tog kraha tržišta, političari su odlučili da odlože saradnju u sferi kurseva razmene valuta, ali je time postalo još jasnije da će svi novi pokušaji biti neuspešni, sve dok strane ne izgube ekonomski suverenitet.

„Ekonomist“ je pisao da će se u valutnoj zoni nove svetske valute ekonomska adaptacija dešavati automatski, a nedostatak valutnog rizika će stimulisati trgovinu, investicije i rast zaposlenosti.

Postojanje jedinstvene valute će doneti ograničenja nacionalnim vladama, oduzimajući im novčano-kreditnu politiku, dok će uprava preći na novu centralnu banku ili MMF.

Pritom će svaka država koja bude posedovala novu valutu moći da koristi poreze i državne rashode za kompenzaciju privremenog pada potražnje, ali za finansiranje svog budžetskog deficita moraće da uzima kredite, a ne da štampa novac.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja