SLATKI RAT: Belgijski grad podelio se zbog jednog slatkiša!
Foto: Profimedia

RAT NOSEVA

SLATKI RAT: Belgijski grad podelio se zbog jednog slatkiša!

Planeta -

Ovo je priča o verovatno najslađem „ratu“ ikada. Pitate se gde je bojno polje? Na trgu u srcu Genta u Belgiji, piše National Geographic Srbija.

Glavni i jedini akteri su dvojica uličnih prodavaca Soni Breine i Karl Demeestere koji stoje jedan pored drugog i žele da dokažu da je njihov nos bolji. Njihov sukob se čak našao i u nacionalnim vestima u Belgiji, a stanovnici Genta uglavnom komentarišu na sledeći način: „O, to je bitka noseva, to je bitka za ovu vrstu bombona.“

I dalje vam nije jasno o čemu se radi?

Cuberdons ili crveni nosevi (rode neuzen) su tradicionalni belgijski slatkiš konusnog oblika. Iako je recept za cuberdon velika tajna, glavni sastojci su voće, cveće i arapska guma (koja im daje čvrstoću spolja i mekanost unutra). Pravi nos treba da bude veoma mek, a kad ga prepolovite, treba da osetite ukusan fil.

Postoji nekoliko legendi o poreklu ovih bombona, a mi vam predstavljamo dve najrasprostranjenije. Prva legenda kaže da je ove bombone nekada pravio farmaceut iz Genta kako bi unutra sakrio pilule, a prema drugoj legendi koja dolazi iz Briža, pravili su ih monasi koji su ih nazivali kardinalovim šeširima.

Da se vratimo na trenutak na rat noseva. Ovaj simpatični okršaj je toliko zaživeo u Gentu da su prodavci bili veoma popularni, a čak su pre nekoliko godina u javnosti iznosili argumente zašto je baš njihov kuberdon bolji od protivničkog. Mnogi misle da su prodavci izmislili rat kako bi više zaradili odnosno prodali, ali oni tvrde da to nije istina.

U svakom slučaju, rat noseva je postao atrakcija i za lokalno stanovništvo i za turiste što svakako podiže popularnost kuberdonu, koji je postao lokalni specijalitet.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ I:

Koliko je trajalo najduže pomračenje Sunca do sada? Tajna koja se krije iza izgradnje grčkih hramova Odbrambeni mehanizam: Da bi izbegle opasnost, biljke pretvaraju gusenice u kanibale

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track