BRITANSKI STRAH OD RUSA I KINEZA: Naši brodovi su laka meta za njihovo savremeno oružje
Foto: Foto AP

Analiza stručnjaka

BRITANSKI STRAH OD RUSA I KINEZA: Naši brodovi su laka meta za njihovo savremeno oružje

Planeta -

Britanski borbeni brodovi, uključujući i najnoviji nosač aviona „Kraljica Elizabeta“, predstavljaju laku metu za savremeno rusko i kinesko naoružanje, piše list „Telegraf“ pozivajući se na istraživanje analitičkog centra „Rojal junajted servisiz institjut“.

Kako se navodi, Rusija i Kina imaju naoružanje visoke preciznosti, što predstavlja izuzetno veliku pretnju za britansku mornaricu, ali i za veliku avijaciju i kopnenu tehniku.

Pored toga, zapadne zemlje ne mogu u potpunosti da računaju na satelitsku vezu, s obzirom da i Rusija i Kina mogu da je onesposobe, što ujedno onemogućava zapadne zemlje da koriste i sistem pozicioniranja.

U izveštaju se takođe navodi i da je finansiranje britanske odbrane od 2003. godine smanjeno za 27 odsto, dok su budžeti za razvoj novog smanjeni duplo.

Inače, nosač aviona „Kraljica Elizabeta“ jeste najveći brod u istoriji britanske mornarice. Njegova proizvodnja koštala je zemlju tri milijarde funti.

Ministar odbrane Velike Britanije Majkl Felon izjavio je tada da će ovaj brod izazvati zavist u Rusiji, dok su iz Moskve odgovorili da „Kraljica Elizabeta“ predstavlja „zgodnu metu“ za ruske oružane snage.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track