VOĐA DŽIHADISTA JE MRTAV, ALI ŠTA SAD? Islamska država će se pocepati, a tek onda nastaju problemi
Foto: Reuters

Analiza

VOĐA DŽIHADISTA JE MRTAV, ALI ŠTA SAD? Islamska država će se pocepati, a tek onda nastaju problemi

Planeta -

Nakon priznanja Islamske države da je njihov ideološki vođa Abu Bakr al-Bagdadi mrtav, postavlja se pitanje da li je ova grupa napokon slomljena i kako će to uticati na njenu sudbinu.

Irina Fedorova, viša naučna saradnica Instituta za orijentalne studije Ruske akademije nauka, rekla je da postoji 99 odsto šansi da je al-Bagdadi mrtav. Ona veruje da će smrt vođe ID znatno oslabiti tu terorističku grupu.

"Al-Bagdadi je bio duhovni lider ID, tvrdio je da je on bio direktni potomak proroka Muhameda, bio je autoritet za one koji su se borili u režimu ID i podržavali njegovu ideologiju. Zato bi bilo teško izabrati novog lidera jer bi on trebalo da bude čovek od autoriteta", kaže Fedorova za Radio Sputnjik.

Eksperktinja je ukazala na činjenicu da smrt lidera i nedavni vojni porazi otvaraju put za podelu unutar ID.

"Borba za rukovodstvo može dovesti do podele ID. U njihovoj izjavi, teroristička grupa je pozvala je svoje ljude da spreče podele i ostanu ujedinjeni, što je znak da možda već postoje neke pukotine u njenom rukovodstvu", kaže Fedorova.

Istovremeno je naglasila da će takav scenario verovatno imati negativne posledice, posebno za borbu protiv terorizma u regionu.

"Ako je ID podeljen, rezultat će biti brojne manje ekstremističke grupe, od kojih svaka ima svog lidera. Ovo će verovatno učiniti komplikovanim napore za borbu protiv terorizma u Siriji i Iraku", zaključila je Fedorova.

Aleksandar Mikhajlov, član ruskog Saveta za spoljnu politiku i odbranu, kaže da će smrt al-Bagdadija smanjiti tokove gotovine koje dobija ID.

"Smrt lidera će uticati na finansiranje ID. Verovatno će imati problem sa time ko će ih finansirati jer je finansiranje obično određeno za samo jednog lidera", rekao je Mikhailov.

Prema njegovim riječima, smrt al-Bagdadija je "logična" zbog dugotrajne potrage za liderom ID.

"Pre ili kasnije bi ga ubili. Istovremeno, ne može se isključiti da je Al-Baghadi ubijen u unutrašnjoj borbi ID za vlast", rekao je Mikhailov.

On je dodao da smrt terorističkog lidera obično dovodi do preraspodele moći unutar grupe, ali teroristi ID će verovatno nastaviti svoje aktivnosti.

"Znamo da ne postoji jedinstveni centar, postoji nekoliko takvih centara. Uprkos tako ozbiljnom udarcu, ID će verovatno ostati aktivan", istakao je Mikhajlov.

Istovremeno, naglasio je da je ID "sateran u ćošak".

"Borba protiv terorizma će se intenzivirati. Sezona lova na ID je otvorena. Čak i ako se presele u drugu regiju, na primer u Avganistan, to će biti isto", zaključio je on.

(Kurir.rs/Sputniknews)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track