NEMAČKA LAŽNA POMOĆ GRČKOJ: Navodno humanitarna, a donela Nemcima profit od milijardu evra
Foto: Fonet AP

lukavo

NEMAČKA LAŽNA POMOĆ GRČKOJ: Navodno humanitarna, a donela Nemcima profit od milijardu evra

Planeta -

Zajmovi i kupovina grčkih obveznica donelo je Nemačkoj zaradu od 1,34 milijarde evra, objavio je uticajni Zidojče Cajtung.

Ustvari, novine su prenele odgovor nemačkog Ministarstva finansija na pitanje stranke Zelenih u Bundestagu. Dakle, “pomaganje Grčkoj” kroz milijarde evra kredita protiv kog se bila podigla nemačka javnost donelo je Njemačkoj 393 miliona evra neto zarade. Otkupom grčkih obveznica od strane Evropske državne banke, Nemačka je zaradila još 952 miliona evra.

Ogorčena javnost – Možda je to legalno, ali u moralnom smislu solidarnosti nije legitimno da Nemačka zarađuje na grčkoj krizi – komentisao je Sven-Kristian Kindler, šef Zelenih za budžet. Pošteno bi bilo da se nemački profit uplati u grčki budžet, smatraju Zeleni.

Problem je za tu nemačku parlamentarnu stranku što se izvlačenje Grčke iz krize sve vreme predstavljalo kao humanitarna pomoć na štetu nemačkog radnika. Ipak, kako kaže ekonomski analitičar Damir Novotnji, u finansijskom svetu moralu jednostavno nema mjesta."Velika je utopija verovati da u međunarodnim odnosima postoji humanitarna pomoć. U grčkom slučaju bila je reč o operaciji smanjenja dugovanja u kojoj je Grčka relaksirana za 250 milijardi evra duga", kaže Novotnji koji objašnjava da se u takvim transakcijama zarađuje na kamatama i na razlikama.

"Treba takođe znati da su kamate u tim zaduživanjima bile i znatno niže od onih po kojima se Grčka zaduživala. Srećna je okolnost za Grčku da je upravo od Nemačke pribavljala novac jer ga Nemačka kao najjača evropska ekonomija pribavlja po jako povoljnim uvjetima. Sve je to jednostavno biznis, a Njemačka je ekonomija kojoj se veruje i sa kojom svi žele da rade", kaže Novotnji.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Tuga i bol u Majinom domu, sestra u neverici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track