(VIDEO) BRITANSKI TURISTI PRATE MORBIDAN TREND: Letuju u zatvorima u kojima vladaju robijaši
Foto: Youtube Screenshot/Hooiseer

šašavo

(VIDEO) BRITANSKI TURISTI PRATE MORBIDAN TREND: Letuju u zatvorima u kojima vladaju robijaši

Planeta -

Fanovi narko-bosa Pabla Eskobara koji su opsednuti njegovim načinom života su sada u stanju da prožive svoju opsesiju. Njegova bivša vila Casa Malca pretvoren je u luksuzni hotel sa 42 soba u meksičkom odmaralištu Tulum. Neki britanski turisti idu i korak dalje - odmor provode u najopasnijim zatvorima na svetu. Takav je Aklatraz koji je bio dom poznatih ubica, pljačkaša i gangstera, uključujući Al Kaponea. On je sada otvoren kao turistička destinacija na obali San Francisca u Kaliforniji.

Otprilike pet milja od obale Kejp Tauna, ostrvo Roben je bilo kolonija i karantinska stanica, ali je najpoznatije kao zatvor u kome je držan Nelson Mandela i desetine drugih političkih zatvorenika tokom aparthejda.

Mandeli je dozvoljen samo jednam posetilac i jedno pismo svakih šest meseci tokom njegove robije.

Sada poznat kao Muzej genocida Tuol Sleng u glavnom gradu Pnom Penu u Kambodži, zatvor S21 je prvobitno bio srednja škola.

Zgrada je preuzeta 1976. godine od strane diktatora Pol Potovog režima Crvenih Kmera i pretvoren u tajni centar za mučenje, saslušanje i izvršenje. Od 14.000 ljudi za koje je poznato da su ušli u užasni zatvor S21, samo je sedam preživelo. Danas turisti iz celog svijeta putuju da vide sporne prostorije za saslušanje - koje su u istom stanju kao u vreme kada su korišćene.

Zatvor San Pedro u La Pazu, Bolivija, jedan je od najzloglasnijih zatvora na svetu zahvaljujući svom bizarnom sistemu samoupravljanja i otvorenim vratima za posetioce.

Na hiljade turističkih putnika u prošlosti su vođeni u obilazak zatvora, i prikazani su im mesta gde su zatvorenici ubijeni i gde su vladali kokainski bosoci. Turistima je čak zatraženo da plate ulaznicu i kupe svoje ćelije i tokom ekskluzivnog ćaskanja sa Daili Star Online prošle godine, bivši zatvorenici Tomas Mekfeeden i Rusti Jang otkrili su sve o haotičnom životu iza rešetaka. Prison Ivahig se razlikuje od većine drugih u tome što je postala prava turistička destinacija - gde su zatvorenici čak i igrali za posjetioce. Više od 2.500 zatvorenika je predviđeno da bude u zatvoru, a turisti se slobodno mešaju sa zatvorenicima, pa čak i kupuju poklone koje zatvorenici naprave. Ranije ove godine, na snimku se vidi kako jedan od čuvara zatvora igra zajedno sa zatvorenicima. Svakako grad San Pedro Sula nije odredište za odmor, jer važi za najnasilniji grad na svetu. Ima stopu ubistava od 173 na 100.000 stanovnika - navodno najviše na svetu izvan ratnih zona.

U zatvoru San Pedro Sula, kažu se da su zatvorenici - mnogi pripadnici opasnih MS13 i Bario 18 - glavni. Svaki dan je dan za posetioce gdje zatvorsko dvorište ima tržište gdje dolaze lokalni stanovnici i posjećuju berberske radnje, kafiće, pekare i razne zanatske radnje.

Kurir.rs/Daily Star

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track