TOTALNI PROMAŠAJ AMERIČKIH ANALITIČARA: Nisu ni sanjali koliko Severna Koreja ima plutonijuma!
Foto: Profimedia

Pogrešna procena

TOTALNI PROMAŠAJ AMERIČKIH ANALITIČARA: Nisu ni sanjali koliko Severna Koreja ima plutonijuma!

Planeta -

Novi snimku glavnog nuklearnog objekta Severne Koreje vidi se da je ta zemlja izgleda proizvela više plutonijuma za svoje oružje nego što se to ranije verovalo, naveli su američki analitičari.

Američki internet sajt "38 North" koji važi kao pouzdan kada je reč o dešavanjima u Severnoj Koreji, preneo je da su termovizijski snimci nuklearnog kompleksa u Jongbijonu (Yongbyon) pokazali da je Pjongjang u najmanje dva navrata proizveo neutvrđenu količinu plutonijuma koji može da, kako je navedeno, dodatno poveća zalihe nuklearnog oružja u Severnoj Koreji.

Severna Koreja je 2007. zatvorila reaktor u Jongbijonu u skladu sa sporazumom o nuklearnom razoružanju, ali ga je ponovo pokrenula 2013. posle trećeg nuklearnog testiranja Pjongjanga, podseća AFP.

Pjongjang je izveo pet podzemnih nuklearnih testova od 2006, i prošle nedelje sproveo prvo uspešno testiranje interkontinentalne balističke rakete.

Severna Koreja, koja navodi da joj je potrebno nuklearno oružje u cilju odbrane od pretnje invazijom, pod višestrukim je sankcijama Ujedinjenih nacija zbog svog programa nuklearnog oružja.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Beta/AFP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track