(VIDEO) OVO JE 10 NAJČUVANIJIH MESTA NA SVETU: Ni Trampa u Beloj kući ne obezbeđuju kao neke od ovih objekata
Foto: Profimedia

Ni muva ne može da proleti

(VIDEO) OVO JE 10 NAJČUVANIJIH MESTA NA SVETU: Ni Trampa u Beloj kući ne obezbeđuju kao neke od ovih objekata

Planeta -

Na svetu postoje mnoga tajna mesta koja šira javnost ne treba da vidi ili gde se čuvaju najstrožije tajne. Neka od najčuvanijih su, naravno, predsedničke rezidencije, banke, bunkeri... ali na vrhu liste se nalaze neka za koja vam nikada ne bi palo na pamet.

10. Čejen montanj kompleks, Kolorado, SAD

Kompleks je tokom nekoliko godina bio smešten u više vladinih organizacija i ranije bio dom Američke-kanadske zaštite vadušnog prostora. Kompleks je izgrađen ispod 2.000 stopa čvrstog granita.

9. Bold lejn parking, Derbi, Velika Britanija

Parkiralište je izgrađeno sedamdesetih godina prošlog veka i imalo je reputaciju mesta za zločine i zloupotrebu droge. Kao odgovor na ovo, lokalne agencije za bezbednost odlučile su da ga preurede kao najsavremeniji parkiralište. Kodirane karte su potrebne za ulaz i izlaz, a automobili se prate senzorima pokreta dok pred njih iskaču prepreke ako se krši bezbednost.

8. Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana

Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana poseduje ogromnu arhivu zapisa iz istorije. Ona se prostire na stotine metara unutar Granitnih planina u Juti. Atmosfera je kontrolisana klimom kako bi se sačuvala papirna dokumentacija i mikro filmovim.

7. Reka Tumen

Ona služi kao "kapija" između Kine, Severne Koreje i Rusije. Razlog za povećanu sigurnost duž reke je zbog toga što su mnogi ljudi iz Severne Koreje uhvaćeni pokušavajući da uđu u Kinu kroz plitke vode reke.

6. Svalbard global sid volt, Norveška

Da li ste se ikada zapitali da li postoji bezbednosni sef ako dođe do globalne gladi ili humanitarne katastrofe? Ako jeste, onda zahvalite srećnim zvezdama za ovaj trezor. Svrha je očuvanje rezervnih uzoraka semena u svrhu uzgoja hrane ukoliko se pojavi potreba.

5. Banka federalnih rezervi Njujorka

U Sjedinjenim Državama postoji 12 banaka federalnih rezervi, od kojih su sve na najvažnijem nivou sigurnosti. U trezorima Njujorka se koristi robotika, dok su spoljne sigurnosne snage stručno obučene u borbi protiv prsa u prsa, kao i za opasnu pucnjavu.

4. Vatikanski tajni arhiv, Italija

U objektu za skladištenje nalazi službeni dokumenti i knjige katoličke crkve. Ove arhive su izdvojene od Vatikanske biblioteke, a vlasništvo se prenosi sa pape na papu.

3. Bela kuća, SAD

Predsednički dom ostaje jedna od najsigurnijih zgrada na svetu. Gvozdena ograda okružuje imovinu koja je opremljena pancirnim prozorima i tajnom službom posvećenom zaštiti prve porodice po svaku cenu.

2. Fort Noks, SAD

U ovom kompleksu se nalaze ogromne zlatne rezerve SAD i jedna je od najsigurnijih mesta na zemlji. Fort Noks je svakog trenutka maksimalno zaštićen od strane naoružanih stražara zbog čega je nemoguće ući u tu oblast, osim ako vas naravno ne pozovu.

1. Oblast 51, Nevada, SAD

Ovaj odeljak Edvardove vazdušne baze u Nevadi ima "poseban" vazdušni prostor i prati ga misterija koja okupira ljude širom sveta. Senzori za aktiviranje pokretom okružuju oblast, a patrole naoružanih stražara ga neprekidno nadgledaju i štite od autsajdera.

(Kurir.rs/Aol.co.uk)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track