ZVANIČNICI RIMA TRAŽE HITNU POMOĆ OD EU: Italija pušta migrante u zapadnu Evropu
Foto: Reuters

Pretnja

ZVANIČNICI RIMA TRAŽE HITNU POMOĆ OD EU: Italija pušta migrante u zapadnu Evropu

Planeta -

Na Apeninima spremni da daju 200.000 privremenih viza izbeglicama, koje će onda moći slobodno da idu po EU

RIM - Zvaničnici iz italijanske vlade zapretili su da će izdati privremene vize hiljadama imigranata kako bi se izašlo na kraj s prevelikim brojem izbeglica koje su okupirale Apeninsko poluostrvo.

U Rimu smatraju da bi mogli da izdaju vize za preko 200.000 imigranata, koji bi onda legalno mogli da nastave put ka severu Evrope i slobodno se kreću po EU.

foto: AP

Nuklearna opcija

Ovaj potez stručnjaci opisuju kao „nuklearnu opciju“ u borbi protiv prevelikog priliva migranata sa severa Afrike. Italija se bori s masovnim dolaskom migranata, dok druge evropske zemlje izričito odbijaju da pomognu i prihvate deo ljudi.

Samo od početka ove godine na obale Italije stiglo je preko 86.000 migranata, a u italijanskim azilima i prihvatnim centrima sada se nalazi preko 200.000 nesrećnika koji su u Evropu stigli u potrazi za boljim životom.

foto: EPA

Matija Toaldo, visoki analitičar Evropskog saveta, ocenjuje da će, u slučaju da migranti nastave da u ovolikom broju stižu na obale Italije, a vlada u Rimu odluči da sprovede ovu pretnju, to biti „nuklearna“ opcija. Mario Giro, zamenik italijanskog ministra spoljnih poslova, potvrdio je za britanski Tajms da se razmišlja o izdavanju privremenih viza za migrante, kao i da se o tome već raspravljalo u vladajućoj stranci.

foto: EPA

Direktiva 2001/55

Kako je potvrdio Giro, Italija planira da iskoristi direktivu 2001/55, koju je doneo Evropski savet, a usvojenu tokom ratnih sukoba na Balkanu. Radi se o direktivi koja omogućava izdavanje privremenih viza migrantima za put kroz Evropu.

- Dopuštanje migrantima da slobodno putuju Evropom nakon što stignu do Italije stvorilo bi veliki problem za naše EU susede, ali nadam se da bi i nateralo Francusku da se konačno i sama suoči s problemom migrantske krize - poručio je Luiđi Manconi, sekretar vladajuće Demokratske partije.

Napeto među susedima

AUSTRIJANCI ŠALJU VOJSKU

Austrija je najavila da će poslati vojsku na granicu s Italijom kako bi sprečila povećani priliv migranata.

- Spremni smo da u roku od 72 sata rasporedimo 750 vojnika da pomognu policiji na granici - rekao je austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil.

Italija tvrdi da bi takva austrijska odluka predstavljala kršenje evropske slobode kretanja. Obe zemlje su članice šengenskog prostora. Italija je tim povodom pozvala na razgovor ambasadora Austrije u Rimu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track