(FOTO) SKANDAL U BRITANIJI: Objavljene zabranjene fotke najtajnovitije jedinice na svetu
Foto: SAS/Facebook

SAS VOLI DA SE SLIKA

(FOTO) SKANDAL U BRITANIJI: Objavljene zabranjene fotke najtajnovitije jedinice na svetu

Planeta -

Elitne jedinice britanskog SAS-a deluju pod strogim sigurnosnim pravilima i njegovi pripadnici potpisuju sporazum kojim im je zabranjeno da otkrivaju bilo šta o SAS-ovim operacijama.

Kako je reč o specijalnim jedinicama, u pravilu raspoređenim na tajnim zadacima, tajne su i oružje i operacije i oprema i taktike i trening i procedure. Ipak, kako prenose britanski mediji, grupa nepoznatih vojnika napravila je spostvenu Fejsbuk stranicu, na kojoj objavljuje svoje fotografije iz operacija u kojima su vidljivi i oprema i oružje. Stranica ima 21.000 sledbenika, sadrži više od 2.000 fotografija koje prikazuju SAS-ove vojnike usred vežbi i operacija.

foto: Facebook/SAS

Među slikama su i prve ikad javno objavljene koje prikazuju rad s vojnim psima. Druge fotografije prikazuju nova oružja, vozila i delove opreme koje vojnici nose sa sobom kad idu u direktne borbene operacije.

Neke druge prikazuju bradate SAS-ovce kako poziraju pred kamerom poslije misije. Odeveni su u novodizajnirane borbene unoforme vojske Velike Britanije, a naoružani su "kolt komando" jurišnim oružjem.

Mnoge vojne jedinice Britanije imaju sopstvene Fejsbuk stranice na kojima moraju strogo da se pridržavaju pravilnika ministarstva odbrane i redovno se proveravaju. Bivši pripadnik SAS-a za Dejli star kaže da informacija o stranici mora da je došla od nekoga iz samog SAS-a i da je neko prijavio sopstvene kolege.

"Slike na stranici su aktuelne i prave. To nisu odglumljene scene, to je stvarno. Mlađi momci ponekad žele da se vidi profil jedinice, ali ovi su otišli predaleko. Ministarstvo je stranicu pregledalo i uveren sam da će ona uskoro biti zatvorena", kazao je on.

Kurir.rs/Daily star Foto: Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dižu se radnici, gladuju do ispunjena zahteva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track