VELIKA OPASNOST: Nova ekonomska kriza uništiće i SAD i svet!
Foto: Reuters

ZABRINJAVAJUĆE PROGNOZE IZ VAŠINGTONA

VELIKA OPASNOST: Nova ekonomska kriza uništiće i SAD i svet!

Planeta -

Ekstreman američki dug drastično ugrožava i tu zemlju, ali i ostatak planete, upozoravaju stručnjaci, ali i Uprava za budžet u Kongresu

VAŠINGTON - Uprava za budžet Kongresa SAD saopštila je da američko ministarstvo finansija od oktobra neće više moći da pozajmljuje novac od poreskih obveznika, što znači da bi i tu državu i svet mogla ponovo da pogodi velika ekonomska kriza, piše ugledni američki magazin National interest.

Ekstreman dug upozorava na mnogo veću opasnost, pišu, a to je da neodrživo pozajmljivanje i trošenje Vašingtona ne može da se stavi pod kontrolu.

Manje plate

Kako piše ekonomska analitičarka Romina Boča, američki dug je već preveliki. Sa oko 20 biliona dolara, on prevazilazi sve što ekonomija SAD može da proizvede i u robi i u bruto domaćem proizvodu.

- Veliki dug usporava ekonomski rast, smanjuje mogućnosti i plate Amerikanaca, ali smanjuje i usporava investicije. Osim toga, znatno povećava rizike po finansijsku i nacionalnu bezbednost i onemogućava Kongres i predsednika da bilo šta urade - piše Boča.

Kako naglašava, sve ovo ukazuje da je moguća nova ekonomska kriza koja bi tek napravila haos i u SAD i u svetu.

- Malo ko je predvideo krizu 2008, a čak i da izbegnemo baš takav šok, u velikim smo problemima - piše Romina Boča.

Hitan plan

I stručnjaci iz Federalnih rezervi upozoravaju Kongres da Amerika neće imati finansijsku stabilnost, a ni ekonomski rast ako ne stabilizuje dug.

- Da bi se sprečila kriza, Kongres i predsednik moraju da smisle način drastičnog smanjenja deficita, a da pritom ne povećaju dug. Rok za to je oktobar i predsednik Donald Tramp i njegov tim moraju što pre da počnu da rade na tome - piše Boča.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ekskluzivno: Kurir TV sa radnicima Goše! "Idemo do kraja"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track