NEMAČKA SE CEPA: Bavarci traže nezavisnost!
Foto: Printscreen Facebook

SEPARATIZAM BI MOGAO DA UZDRMA NEMAČKU

NEMAČKA SE CEPA: Bavarci traže nezavisnost!

Planeta -

Trećina stanovnika Bavarske, jedne od najbogatijih i najnaseljenijih saveznih država u Nemačkoj, želi hitnu nezavisnost od Berlina, pokazuju najnovija istraživanja javnog mnjenja.

foto: Profimedia

Istraživanja pokazuju da je 32 odsto stanovnika nekadašnje kraljevine za nezavisnost, dok još 40 procenata traži veći stepen slobode od Berlina.

Ukupno 32 odsto ispitanika se slaže sa izjavom da bi njihova država trebalo da bude nezavisna od Nemačke, pokazalo je istraživanje čije rezultate objavljuje Bild.

Separatistički pokret je u Bavarskoj, nekada samostalnoj kraljevini, najjači od svih nemačkih saveznih država. Istraživanje je rađeno uoči parlamentarnih izbora koji su zakazani za 24. septembar.

Radio Bavarska prenosi da se 18 odsto ispitanika decidirano izjasnilo da podržava nezavisnost Bavarske, dok je 14 odsto izjavilo „da bi se složilo“ s tim da se njihova država otcepi od Berlina.

Ono što može da zabrine vladu premijerke Angele Merkel jeste i to da čak 40 odsto Bavaraca želi da njihova država ima veći stepen slobode od federalnih vlasti. Separatizam u Bavarskoj je poslednjih godina u usponu.

Poređenja radi, 2011. je tek 25 odsto Bavaraca smatralo da bi otcepljenje od Berlina bilo dobra ideja. Uprkos tome, male su šanse da se Bavarska otcepi, jer nemački ustav saveznim državama ne dozvoljava nezavisnost.

foto: Profimedia

Vojvoda od Bavarske

IMAJU I SVOG KRALJA

Franc, vojvoda od Bavarske (84), praunuk poslednjeg bavarskog vladara, kralja Ludviga Trećeg, još je živ. On je na čelu kraljevske kuće Vitelsbah, koja je vekovima vladala Bavarskom. Franc je rođen u Minhenu, a kao 11-godišnji dečak je uhapšen i nekoliko godina je bio u nacističkim logorima. Njegova majka je bila baronica Marija Drašković Trakošćanski, poreklom iz Hrvatske.

Kurir.rs

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja