NEOBIČAN SLUČAJ ŽENE IZ SEVERNE KOREJE: Pobegla u Južnu Koreju, pa se vratila u domovinu i sad hvali Kim Džong-una
Foto: Youtube/Printscreen

PROMENILA PRIČU

NEOBIČAN SLUČAJ ŽENE IZ SEVERNE KOREJE: Pobegla u Južnu Koreju, pa se vratila u domovinu i sad hvali Kim Džong-una

Planeta -

Na veb stranici "Uriminzokkiri", u vlasništvu severnokorejske državne propagandne mašinerije, u u emisiji Naša zemlja, objavljen je video pod naslovom "Istina koju je otkrila Jeon Hje-sung: kako su me koristili za propagandu protiv Demokratske narodne republike Koreje, DPRK”.

Na snimku se pojavila žena koja je u januaru 2014. prebegla iz Severne Koreje i koja je u Južnoj Koreji gostovala u raznim emisijama pod imenom Lim Ji-hjun. Bila je gost tok šoa "Moranbong klub", a glumila je i u rijalitiju "Južnokorejski muškarci i severnokorejske žene".

Jeon Hje-sung objasnila je da se vratila u junu ove godine kako bi građanima Severne Koreje opisala svoj nesrećan život u Južnoj Koreji. Kaže da je bila prisiljena da kritikuje režim Kim Džong-una i da je morala da kleveće svoju zemlju i njenog vođu.

“Mislila sam da se tamo može dobro jesti i zaraditi dosta novca. Međutim, nisam imala novca za pristojan život, a moj život na jugu bio je bolan i pun laži. Radila sam u barovima i kafićima koji su me fizički i mentalno iscrpili. Htela sam da zaradim novac, pa sam se pojavila u nekim televizijskim emisijama. Od detinjstva sam želela da postanem umetnik, ali ništa od toga: na jugu o svemu odlučuje novac. Bila sam fizički i psihološki progonjena, a u šou biznisu nisam mogla da kažem ništa osim onoga što je bilo zapisano u scenariju”, kaže.

Dve teorije o njenom povratku

Priznala je da je sve to radila “zaslepljena novcem”, a da je zaradila novac možda bi ga iskoristila za plastičnu operaciju. Rekla je da je htela odmah da se vrati kući, ali da su joj rekli da će biti ubijena zbog onoga što je učinila u Južnoj Koreji. Na kraju je ipak odlučila da se vrati roditeljima.

Odmah posle pojavljivanja Jeon Hje-sung u Severnoj Koreji započete su istrage o njenom odlasku. Ima nekoliko teorija. Po prvoj, koja ima najviše pristalica, oteli su je pripadnici severnokorejske tajne policije dok je na granici Kine i Severne Koreje pokušavala da pomogne članovima svoje porodice da pobegnu iz zemlje.

Prema drugoj teoriji, ona je bila severnokorejski špijun i imala je zadatak da utvrdi šta se događa među odbeglima u Južnoj Koreji i da po povratku javno napada način života u Južnoj Koreji.

Život odbeglih nije nimalo lak

S jedne strane postoji određeni stepen diskriminacije, a severnokorejsko društvo znatno se razlikuje od južnokorejskog koga je zahvatila globalizacija, demokratizacija i veliki ekonomski razvoj. Samo u 2013. na severnokorejskoj televiziji emitovano je 13 emisija u kojima su se odbegli žalili na loše životne uslove na jugu, obećavajući lojalnost Kim Džong-unu.

Od 1998. do 2016. u Južnu Koreju prebeglo je 30.212 ljudi, od toga 8.800 muškaraca i 21.140 žena. Najčešće beže preko granice u provincijama džilin i Liaoning u severoistočnoj Kini, a od tamo se prebacuju u treće države.

Zbog toga što Kina ne želi da pogorša odnose sa Severnom Korejom, tim ljudima se odbija status izbeglica pa ih tretiraj ukao ilegalne ekonomske migrante.

Zbog toga ih vraćaju kući gde su onda izloženi strašnim ispitivanjima, mučenjima, teškim zatvorskim ili smrtnim kaznama. Ili ih pak zatoče do smrti u političkim logorima. Žene se češće odlučuju za beg jer kod kuće teže nalaze posao, slabije su plaćene i najviše stradaju zbog finansijskih problema u porodici. One beže zbog ekonomskih razloga, a muškarci zbog političkih ili ideoloških pritisaka.

Čak 70 odsto žena iz Severne Koreje do 2009. bile je žrtva trgovine ljudima. Kriminalci su ih često prodavali starijim muškarcima ili bordelima uz granicu gde su radile kao seksualno roblje, po cenama od nekoliko stotina dolara.

Osim toga, ovi ljudi imaju ozbiljne psihološke i mentalne probleme zbog privikavanja na sasvim drugačiji način života i rada. Mnogi od njih nisu u mogućnosti da u potpunosti shvate novu kulturu, pravila i način života u Južnoj Koreji. Mladi severnokorejci koji ne završe fakultet, nemaju šanse da dobiju posao.

Zbog toga mnogi pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), koji je posedica traumatičnih događaja u sopstvenoj državi, uključujući brutalnost Kim Džong-unovog režima, glad, ideološki pritisak, propagandu, strogo kažnavanje... Često ne mogu da se naviknu ni na obilje hrane, pa i zbog toga imaju različite poremećaje.

Kurir.rs/Telegram.hr Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track