OVOG ČOVEKA TRAMP ŠALJE PUTINU: Evo zašto američki predsednik veruje novom ambasadoru!
Foto: AP

OD POVERENJA

OVOG ČOVEKA TRAMP ŠALJE PUTINU: Evo zašto američki predsednik veruje novom ambasadoru!

Planeta -

Bivši guverner Jute Džon Hantsmen, koji će biti nominovan za američkog ambasadora u Rusiji, iza sebe ima iskustvo u diplomatiji kao ambasador u Kini i Singapuru, ali i u biznisu dok je bio i u upravnim telima velikih američkih kompanija.

Odluku o njegovom izboru saopštila je Bela kuća nakon višemesečnog odlaganja imenovanja usled narušenih odnosa izmedu dve zemlje, a Moskva je u međuvremenu odobrila njegov izbor.

Bela kuća je još u martu potvrdila da će u Moskvu poslati Hantsmena, bivšeg republikanskog predsedničkog kandidata i američkog ambasadora u Kini za vreme mandata Baraka Obame.

Formalno imenovanje i slanje nominacije Senatu na potvrdu je, međutim, odlagano, jer su SAD čekale da Rusija odobri taj izbor.

Kremlj je odobrio Hantsmenovo imenovanje otprilike u isto vreme kad su SAD odobrile ruskog političara Anatolija Antonova da bude ambasador u Vašingtonu. Vlada zemlje domaćina mora da odobri imenovanje ambasadora, podseća list.

Republikanac Hantsmen (57) bio je ambasador u Kini od 2009. do 2011, u Singapuru od 1992. do 1993, tokom mandata Džordža Buša mlađeg, a obavljao je više značajnih dužnosti u američkom Ministarstvu trgovine. Kandidovao se za predsednika na izborima 2012.

Imenovanjem Hantsmana Donald Tramp ponovo pokazuje da su biznismeni kadrovi u koje najviše ima poverenja, navode analitički portali.

Hanstmenova porodica poseduje kompaniju koja ima poslovne interese u Rusiji, u koju je novoimenovani ambasador putovao u tom svojstvu, navodi "Vašington post", prenosi "Blic".

On je, međutim, poznatiji kao stručnjak za Kinu. Hantsmen govori mandarinski kineski, a on i njegova žena usvojili su kćerku iz Kine.

Trenutno, Hantsman obavlja dužnost predsednika spoljnopolitičkog instituta "Atlantik kaunsila", a ujedno je i predsednik svoje fondacije za borbu protiv karcinoma.

Njegovo imenovanje još mora da potvrdi Senat.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track