(VIDEO) APEL PREŽIVELIH 11. SEPTEMBRA TEREZI MEJ: Objavite imena finansijera terorista, da se ne ponovi ova tragedija
Foto: Profimedia, AP

apel

(VIDEO) APEL PREŽIVELIH 11. SEPTEMBRA TEREZI MEJ: Objavite imena finansijera terorista, da se ne ponovi ova tragedija

Planeta -

Grupa preživelih teroristićkog napada 11. septembra 2001. godine pozvala je britansku premijerku Terezu Mej da objavi izveštaj o finansiranju ekstremista u Velikoj Britaniji, dok se vlada suočava sa pitanjima da li se u izveštaju pominje Saudijska Arabija.

Prošle nedelje ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad je izjavila da je izveštaj zaključen, ali da neće biti objavljen, navodeći razloge nacionalne sigurnosti.

Izveštaj je naručio Dejvid Kameron i odobrio ga kao deo dogovora sa liberalnim demokrata radi obezbeđivanja podrške stranci pred ključno glasanje o vazdušnim napadima u Siriji u decembru 2015. godine. Postojanje tog izveštaja je bilo kontroverzno pitanje u poslednjim danima opšte izborne kampanje nakon terorističkih napada na Mančester i Londonski most, a sve opozicione stranke pozivaju na objavljivanje izveštaja. Nakon što je Radova objavila rezime od 430 reči, rekla je da potpuni izveštaj neće biti objavljen. U sažetku nisu date zemlje finansijeri niti se pominje Saudijska Arabija ili bilo koje druga nacija, uprkos zahtevima liberalnih demokrata da ispita uticaj ove zalivske zemlje. U pismu objavljenom na Independent-u, kaže se : "Velika Britanija sada ima jedinstvenu istorijsku priliku da zaustavi ubistva terorizom inspirisanih vehabija, tako što će objaviti izveštaj o finansiranju terorizma u Velikoj Britaniji, u kome je glavni krivac po izveštajima medija Saudijska Arabija."

Potpisnici ovog pisma su Elen Saracini, udovica pilota na letu 175 Junajted Erlajnsa175 Viktora Saracinija, čiji je avion udario u Južni toranj Svetskog trgovinskog centra. Nekoliko drugih potpisnica takođe je izgubilo srodnike, uključujući Keti Ovens, čiji muž je Piter umro na 104. spratu, a Bret i Gejll Iglson, čiji je otac i suprug Džon umro u napadu. Još jedan potpisnik je Šeron Premoli, preživeli koji je bio na 80. spratu Severne kule kada su avioni udarili. Premoli je među onim koji tuže Saudijsku Arabiju kao odgovornu za pomaganje nekim napadačima. Rad je rekla da se puni izveštaj zadržava "zbog obima ličnih informacija koje sadrži i zbog nacionalnih bezbednosnih razloga".

Kurir.rs/Gardian

Foto: Profimedia/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li će Tužilaštvo istražiti Vučićevu ulogu u paljenju američke ambasade?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track