(VIDEO) RAKETE NEĆE BITI POTREBNE: Severnoj Koreji ove godine preti katastrofa protiv koji je bespomoćna
Foto: Youtube screenshot/Time

surovo rešenje krize

(VIDEO) RAKETE NEĆE BITI POTREBNE: Severnoj Koreji ove godine preti katastrofa protiv koji je bespomoćna

Planeta -

Severnu Koreju će ove godini pogoditi najgora suša od 2001. godine i ozbiljno oštetiti poljprivredne useve i dovesti do nestašice hrane, navodi se u novom izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu U.N. (FAO).

Izvestaj FOA, koji je objavljen u četvrtak, upozorava da je pad bilateralne pomoći u hrani Severnoj Koreji, koji je delimično rezultat sankcija nametnutih kao odgovor na hermetički program nuklearnog naoružanja, učinio zemlju posebno osetljivom na glad.

Produženo sušno vreme u ključnom periodu od aprila do kraja juna verovatno će izazvati značajno smanjenje ovogodišnje žetve, navodi se u izveštaju. Severna Koreja sada zahteva "neposredne intervencije" kao što je uvoz hrane i poljoprivrednu pomoć kako bi nadoknadili nedostatak.

"Sezonske padavine na glavnim područjima za proizvodnju žitarica su ispod nivoa 2001. godine, kada je proizvodnja žitarica pala na bez presedana na nivo od samo dva miliona tona, što je dovelo do oštrog pogoršanja uslova ishrane velikog broja stanovništva", rekao je Vincent Martin, predstavnik FAO u Kini i Severnoj Koreji.

Sokovi, kao što su pirinač, kukuruz, krompir i soja - za koje se mnogi Severnokorejci tradicionalno oslanjaju tokom prolazne sezonu od maja do septembra, je osakatila suša. najviše će biti pogođeni stari i deca. Veruje se da je stotine hiljada Severnokorejaca umrlo tokom gladi devedesetih godina.

Kurir.rs/Time

Foto: Youtube screnshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track