Najnovije vesti

NAJZAD OTKRIVENA STROGO ČUVANA TAJNA: Ovo je prava istina o misterioznoj Oblasti 51!
Foto: Wikipedia

UVEK U SREDIŠTU TEORIJA ZAVERE

NAJZAD OTKRIVENA STROGO ČUVANA TAJNA: Ovo je prava istina o misterioznoj Oblasti 51!

Planeta

Oblast 51 se već decenijama nalazi u središtu teorija zavera o vanzemaljcima. Saznajte u nastavku teksta zašto je ova udaljena vojna baza u Nevadi privukla toliku pažnju svetske javnosti.

Ranih pedesetih godina prošlog veka, američki avioni izvodili su niske letove nas SSSR-om u okviru izviđačkih misija. Ipak, američka vlada stalno je strahovala da bi letelice mogle da budu primećene i oborene. Iz tog razloga, američki predsednik Dvajt Ajzenhauer odobrio je 1954. godine razvoj novog aviona namenjenog špijuniranju Sovjetskog Saveza. Projekat, koji je nosio naziv “Akvaton”, zahtevao je korišćenje udaljene oblasti koja ne bi bila lako dostupna civilima ili špijunima, a Oblast 51 bila je savršena za to. S obzirom na to da su ranije na istom području vršena nuklearna istraživanja, vojska je bila izuzetno dobro upoznata sa terenom.

Na leto 1955. godine počele su da stižu prijave u vezi sa 'neidentifikovanim letećim objektima', ali ono što su ljudi videli nisu bili vanzemaljci, već testiranje borbene letelice U-2 koja je imala sposobnost letenja na 18.000 metara visine. Putnički avioni leteli su na visini od 3.000 do 6.000 metara, što znači da piloti nisu mogli da znaju šta predstavljaju ‘male tačke’ koje bi videli visoko na nebu. Iako je američka vlada znala da je reč o avionu U-2 , to svakako nije smela da iznese u javnost, tako da je objasnila da je reč o ‘prirodnim fenomenima’ i ‘meteorološkim istraživanjima’. Iako se testiranje U-2 završilo krajem pedesetih, Oblast 51 zadržala je dugo svoju namenu. Kasnije su na ovom području testirani F-117A, A-12 i “Tacit Blue”. Čemu baza služi danas, niko ne zna. Američka vlada je tek 2013. godine priznala njeno postojanje.

(Kurir.rs/Buissnes insider)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POTPUNO NEOBJAŠNJIVO: 10 najmisterioznijih fotografija u istoriji čovečanstva

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...