RAZGOVARALI PUTIN, MERKELOVA, MAKRON I POROŠENKO : Lideri dogovorili nastavak mirovnog plana u Ukrajini
Foto: Fonet AP (24.4.2014)

Mirovni pregovori

RAZGOVARALI PUTIN, MERKELOVA, MAKRON I POROŠENKO : Lideri dogovorili nastavak mirovnog plana u Ukrajini

Planeta -

Predsednici Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine - Vladimir Putin, Angela Merkel, Emanuel Makron i Petro Porošenko razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini i obećali da će nastaviti sa sprovođenjem mirovnog plana za istočnu Ukrajinu.

Kako javlja AP, četvoro lidera obećalo je da će pomoći u primeni mirovnog sporazuma u čijem su postizanju posredovali.

Iz pres službe Kremlja navode da je Putin obavestio ostale lidere o ruskom pristupu ključnim odredbama sporazuma iz Minska, prenosi Itar Tas.

"Lideri su razmenili mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Ukrajini zbog ozbiljnih problema sa primenom sporazuma iz Minska iz 12. februara 2015. Vladimir Putin detaljno je objasnio pristupe Rusije ključnim odredbama ovih sporazuma", naveo je Kremlj.

Lideri su saslušali izveštaj šef Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini ambasadora Ertugula Apakana i njegovog zamenika Aleksandera Huga o situaciji u vezi sa prekidom vatre duž kontaktne linije u Donbasu i drugim aspektima aktivnosti posmatrača OEBS.

"Lideri su se saglasili da nastave kontakte, uključujući (one) na najvišem nivou", naveo je Kremlj.

Kancelarija francuskog predsednika saopštila je ranije danas da će Makron pozvati svoje kolege da razgovaraju o sukobima u istočnoj Ukrajini, a razgovori su deo napora koje četiri države ulažu od 2014. kako bi rešili sukobe između proruskih snaga i snaga ukrajinske vlade u kojima je do sada poginulo oko 10.000 ljudi.

Sporazum o primirju potpisan je u februaru 2015. u Minsku, prestonici Belorusije, ali njime nije uspešno obustavljeno nasilje, naveo je Rojters.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track